Ланча Ламбда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ланча Ламбда
МаркаЛанча
Произвежданот 1923 до 1931
Сглобяван вТорино, Италия,
Предходен моделЛанча Каппа
НаследникЛанча Артена
Задвижване
Мощностот 49 к.с.
Други характеристики
Платформаседан
Купе1,0-литров, 1,1-литров, 1,3-литров, 1,6-литров 3
Ланча Ламбда в Общомедия

Ланча Ламбда е най-успешният модел на италианския производител Ланча до Втората световна война.

История[редактиране | редактиране на кода]

След модели като Ланча Алфа, Ланча Бета и Ланча Гама, които утвърждават авторитета на производителя от Торино самият Винченцо Ланча е основният инициатор за създаване на подобен автомобил – революционен за марката. Започва разработката на модел върху удължена платформа на предишния модел Ланча Каппа. Моделът е завършен през 1922 г., но остават допълнителни тестове преди окончателното му пускане. След представянето на модела две години по-късно се състои парад на десетки автомобили Ланча, за да се демонстрира качеството и стила му пред гражданите и заможните купувачи.

Четирицилиндровият двигател довежда до революция, като е първият 4-цилиндров V-образен двигател със стеснен ъгъл на клапана. Друга иновация са алуминиевите части на двигателя.

За първи път Ланча Ламбда е автомобил, шасито на който е независимо от охлаждането.

Първа серия[редактиране | редактиране на кода]

Началото и е поставено през 1923 г., като приключва същата година. В конструкционно отношение моделът е произведен с нова рамка за разпределение на теглото между предния и задния мост.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Ланча Ламбда участва в междуградски състезания, различни туристически състезания в други европейски страни. Ламбда участва в легендарното италианско състезание Миле Миля(Хиляда мили). Моделът мери сили със спортни модели на Фиат, Алфа Ромео, Бугати, Мерцедес-Бенц и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]