Ланча Федра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ланча Федра
Марка Ланча
Произвеждан от 2002 до 2010
Сглобяван в Валансиен, Франция
Предходен модел Ланча Зета
Наследник Ланча Вояджър
Задвижване
Положение на двигател предно разположен двигател
Други характеристики
Платформа семеен миниван
Купе миниван
Дължина 4,720 mm
Ширина 1,860 mm
Височина 1,720 mm
Тегло 1,783 kg
Ланча Федра в Общомедия

Ланча Федра е миниван, произвеждан от Ланча, съвместно с партньорите от Фиат, Пежо и Ситроен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ланча Зета не постига съществен успех за разлика от другите автомобили, които използват същата платформа. И ръководството на концерна майка Фиат взима решение за лансиране на нова генерация от така наречените еврованове. През 2001 година италианските и френските инженери започват работа върху концептуалните модели. Посоката на развитие на моделите е ясна - по-малък разход на гориво и по-голяма ефективност. Освен това се вграждат и допълнителни системи за по-голяма сигурност на пътя. Елементи като дюзи за впръскване на горивото и други главни клапани са проектирани с по-малък обем и по-голяма ефективност. Автомобилът използва същия мотор Комон-райл като моделите на Фиат и Пежо-Ситроен.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Естетически обликът на минивана е изцяло променен. Дизайнът наподобява елегантността и отличителните форми на марката както при Ланча Тезис. Контурните линии на автомобила не са така консервативни както предшественика Ланча Зета. Предните габарити имат елипсовидна форма и заемат най-голяма площ, в сравнение с другите три вана. Футуристичните форми са характерни и за задните габарити, които са в горната част за по-голям спектър на осветяване.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилът се произвежда във Валансиен, Франция. Произведени са около 45 000 бройки. Автомобилът постига изключителен успех в родината си и в някои източноевропейски страни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]