Ланча Федра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ланча Федра
МаркаЛанча
Произвежданот 2002 до 2010
Сглобяван вВалансиен, Франция
Предходен моделЛанча Зета
НаследникЛанча Вояджър
Задвижване
Положение на двигателпредно разположен двигател
Други характеристики
Платформасемеен миниван
Купеминиван
Дължина4720 mm
Ширина1860 mm
Височина1720 mm
Тегло1783 kg
Ланча Федра в Общомедия

Ланча Федра е миниван, произвеждан от Ланча, съвместно с партньорите от Фиат, Пежо и Ситроен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ланча Зета не постига съществен успех за разлика от другите автомобили, които използват същата платформа. И ръководството на концерна майка Фиат взима решение за лансиране на нова генерация от така наречените еврованове. През 2001 година италианските и френските инженери започват работа върху концептуалните модели. Посоката на развитие на моделите е ясна - по-малък разход на гориво и по-голяма ефективност. Освен това се вграждат и допълнителни системи за по-голяма сигурност на пътя. Елементи като дюзи за впръскване на горивото и други главни клапани са проектирани с по-малък обем и по-голяма ефективност. Автомобилът използва същия мотор Комон-райл като моделите на Фиат и Пежо-Ситроен.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Естетически обликът на минивана е изцяло променен. Дизайнът наподобява елегантността и отличителните форми на марката както при Ланча Тезис. Контурните линии на автомобила не са така консервативни както предшественика Ланча Зета. Предните габарити имат елипсовидна форма и заемат най-голяма площ, в сравнение с другите три вана. Футуристичните форми са характерни и за задните габарити, които са в горната част за по-голям спектър на осветяване.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилът се произвежда във Валансиен, Франция. Произведени са около 45 000 бройки. Автомобилът постига изключителен успех в родината си и в някои източноевропейски страни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]