Лапад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лапад
Rumex X patientia Sturm55.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Caryophyllales
семейство: Polygonaceae Лападови
род: Rumex Лапад
вид: R. patientia Лапад
Научно наименование
Уикивидове Rumex patientia
Linnaeus, 1753
Лапад в Общомедия
Rumex patientia

Лападът (Rumex patientia) или обикновен лапад, е вид многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, растящо в изобилие по поляните в по-голямата част от Европа и отглеждано като листен зеленчук. Има около 150-200 вида лапад. Среща се най-често в области с умерен климат. В България има около 20 вида.

Между киселеца и лапада съществува близко родство, което ясно личи не само от външната им прилика, но и от техните латински имена - Rumex patientia (лапад) и Rumex acetosa (киселец). Лападът е бил добре познат още от античността. Най-често се приготвя супа от лапад, а също се слага и в баница.

Лападът е наричан от българите от североизточната част на страната лопуш и е един от зеленчуците, с които народът ни се е изхранвал през пролетта, наред с копривата. Съхраняван е за зимата в сол. Особено е популярна баницата с плънка от лапад, наричана лопушник.

Елементът желязо превръща зеленчука в добро помощно средство при анемия. Антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва.

Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака.

В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване.

Повишава апетита и подобрява храносмилането. Понижава кръвното налягане. Отвара от лапад помага при възпалителни процеси в устаната кухина, но действа добре и при колити. Неговите корени, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.