Ларанжал до Жари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ларанжал до Жари
Laranjal do Jari
Знаме
      
Герб
Parque Laranjal do Jari.JPG
Страна Flag of Brazil.svg Бразилия
Щат Амапа
Мезорегион Южна Амапа
Микрорегион Мазагао
Площ 30966.177 km²
Надм. височина 22 m
Население 39805 души
1,29 души/km²
Кмет Еуриселия Мело Кардозо (PP)
Основаване 1987
Пощенски код 68920-000
Официален сайт www.laranjaldojari.ap.gov.br
Ларанжал до Жари в Общомедия
Парк в Ларанжал до Жари

Ларанжал до Жари, (на португалски: Laranjal do Jari) е град – община в западната част на бразилския щат Амапа. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Мазагао, мезорегион Южна Амапа. Населението на общината към 2010 г. е 39 805 души, а територията е 30 966.177 km² (1,29 д./km²).

Граничи с Френска Гвиана и Суринам на север, както и с общините Ояпоки, Педра Бранка до Амапари и Мазагао на запад, с Витория до Жари на юг и с Алмейрин (в щата Пара) на югозапад.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите жители в региона, днес познат като Вали до Жари са индианците уаяни и апалаи, а по-късно и северняци (бразилци от северните щати), търсещи работа в екстракцията на каучук.

Сред тази група северняци проличава сеаранеца полк. Жозе Жулио ди Андради. На 35-годишна възраст той се утвърждава като един от най-големите земевладелци в света, след като купува около 3,5 млн. хектара земи чрез законни, но също и незаконни средства, конкретно чрез отчуждаване на земи и използвайки положението си на щатски депутат и сенатор от Пара. След време среща съпротива от група лейтенанти, поради което се вижда задължен да продаде предприятието си Жари на португалски предприемачи през 1948, по-късно продадено на американския милионер Даниел Лудвиг.

Основаването на града се свързва с периода на колонизация на р. Жари и с проекта „Жари Флорестал“, изработен през 1967 г. от Лудвиг, чието намерение тогава е да замести автохтонната растителност с хомогенни плантации от вида gmelina arborea за производството на целулоза, суровина за изготвянето на хартия. Други негови неуспешни проекти са желанието му да се превърне в най-големия производител на ориз, говеждо и свинско месо.

Ларанжал до Жари представлява огромен контраст между планирания и построен град Монти Доурадо, направен според модела на северноамериканските жилища от средната класа и Ларанжал до Жари, построен на левия бряг на р. Жари, върху дървени греди.

Общината е създадена на 17 декември 1987 г. Населението ѝ нараства значително през последните години, а около 90% от територията на общината са включени в зоната за защита на околната среда (APA), в която се намира Националния парк Планини на Тумукумаки.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Сред проектите на Плана за развитие на образованието, към бразилското Министерство на образованието, възложен на INEP (Национален институт за образователни изследвания), в Северния регион на страната, щат Амапа, обществените градски училища на територията на Ларанжал до Жари, през 2005 г. получават следната оценка по IDEB (Индекс на развитие на основното образование):

IDEB оценка, училище и място
Оценка Училище Място
3,6 Щатско у-ще Антонио до Жари 21º
3,6 Щатско у-ще Сония Енрикис Барето 22º
3,6 Общинско у-ще Виня ди Лус 23º
3,3 Щатско у-ще Проф. Мария ди Назаре Р. да Силва 56º
3,2 Общинско у-ще Пауло Фрейри 68º
3,1 Щатско у-ще Просперидади 81º
3,1 Общинско у-ще Проф. Тереза Телис 82º
3,1 Щатско у-ще Раймунда Родригис Капибериби 83º
3,0 Общинско у-ще Жоао Кейрога ди Соуза 97º
2,7 Щатско у-ще Бон Амиго до Жари 122º
2,5 Щатско у-ще Ирандир Понтис Нунис 125º
2,5 Общинско у-ще Терезиня Лима Кейрога ди Соуза 126º
2,2 Щатско у-ще Ген. Емилио Гарастазу Медиси 134º
2,1 Общинско у-ще Зелия Консейсао Соуза да Силва 136º

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]