Лара Крофт: Томб Рейдър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лара Крофт: Томб Рейдър
Lara Croft: Tomb Raider
РежисьориСаймън Уест
ПродуцентиЛорънс Гордън
Лойд Левин
Колин Уилсън
СценаристиСценарий:
Патрик Масет
Джон Зинман
По идея на:
Базиран наTomb Raider на Кор Дизайн
В ролитеАнджелина Джоли
Джон Войт
Иън Глен
Ноа Тейлър
Даниъл Крейг
МузикаГреъм Ревъл
ОператорПитър Мензийс младши
МонтажДалас С. Пует
Глен Скантълбъри
Филмово студиоMutual Film Company
Lawrence Gordon Productions
Eidos Interactive
РазпространителParamount Pictures
Премиера15 юни 2001 г. (САЩ)
28 юни 2001 г. (Германия)
6 юли 2001 (Великобритания)
6 октомври 2001 г. (Япония)
(Германия)
Времетраене100 минути
Страна Германия
 Япония
 САЩ
 Великобритания
Езиканглийски
Бюджет$115 милона[1]
Приходи$274,7 милиона[1]
Хронология
Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота“ (2003)
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Лара Крофт: Томб Рейдър“ (на английски: Lara Croft: Tomb Raider) е екшън приключенски филм от 2001 г., базиран на поредицата видеоигри Tomb Raider на героинята Лара Крофт, изпълнявана от актрисата Анджелина Джоли. Копродукция е на САЩ, Великобритания, Япония и Германия. Режисиран е от Саймън Уест. Филмът излиза на екран на 15 юни 2001 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Авантюристката Лара Крофт побеждава робот в египетска гробница, разкрита като тренировъчна арена в нейното семейно имение, където живее с техническия си асистент Брайс и иконома Хилари. Във Венеция, когато започва първата фаза на планетарното подреждане, илюминатите търсят ключ за повторно свързване на половинките на мистериозен артефакт, „Триъгълника“, който трябва да бъде завършен до последната фаза, слънчево затъмнение. Манфред Пауъл уверява участващите в заговора, че артефактът е почти готов, но няма истинска представа за местоположението му.

Бащата на Лара, лорд Ричард Крофт, отдавна изчезнал и смятан за мъртъв, ѝ се явява насън. Лара се събужда от мистериозно тиктакане и открива странен часовник, скрит в имението. На път за консултация с приятел на баща си, Уилсън, пътищата на Лара се пресичат с Алекс Уест, американски сътрудник и друг авантюрист. Лара показва на Уилсън часовника и той я свързва с Пауъл. Лара показва на Пауъл снимки на часовника, които той твърди, че не разпознава.

Тази нощ въоръжени командоси нахлуват в къщата и открадват часовника, носейки го на Пауъл. На следващата сутрин пристига предварително уговорено писмо от бащата на Лара, което обяснява, че часовникът е ключът към намирането на половинките на Триъгълника на светлината, древен артефакт със силата да контролира времето. След като злоупотребата със силата му унищожава цял град, триъгълникът бива разделен: едната половина бива скрита в гробница в Ангкор Камбоджа, а другата в разрушения град, разположен на платото Укок, Сибир. Баща ѝ и възлага да намери и унищожи и двете части, преди илюминатите да могат да използват силата на триъгълника.

В Камбоджа Лара намира Пауъл, който е наел Уест, и неговите командоси вече в храма. Уест решава част от пъзела на храма, а Пауъл се подготвя да постави часовника в момента на подравняване. Лара, осъзнавайки, че са направили грешка, намира правилната ключалка; след като остават само секунди, Лара убеждава Пауъл да ѝ хвърли часовника. Тя отключва първото парче от триъгълника и статуите на храма оживяват и атакуват натрапниците. Уест, Пауъл и останалите му хора бягат с часовника, оставяйки Лара да победи огромна статуя на пазител с шест ръце. Тя избягва с първото парче; възстановявайки се в будистки манастир, тя си урежда среща с Пауъл.

Във Венеция Пауъл предлага партньорство за намиране на Триъгълника и информира Лара, че баща ѝ е бил член на Илюминатите, и предлага да използва силата на Триъгълника, за да го възкреси; макар и неохотно, тя се съгласява да обединят усилията си. Лара и Брайс пътуват с Пауъл, Уест и лидера на илюминатите до Сибир. Влизайки в гробницата, те откриват гигантски планетариум, който се активира, когато планетарното подравняването наближи завършването. Лара открива втората половина на триъгълника, а Пауъл убива лидера на илюминатите, за да възстанови самия триъгълник, но половините не се сливат. Разбирайки, че Лара знае как да съедини двете половини на триъгълника, Пауъл убива Уест, за да я убеди да завърши Триъгълника, за да възстанови живота на Уест и баща ѝ. Лара се подчинява, но сама грабва Триъгълника.

В „пресичането“ на времето Лара се изправя пред баща си, който я призовава да унищожи триъгълника завинаги, вместо да спаси живота му. Връщайки се в гробницата, Лара манипулира времето, за да спаси Уест да намушка Пауъл и да унищожи Триъгълника. Гробницата започва да се срутва и всички бягат, освен ранения Пауъл, който разкрива на Лара, че е убил баща ѝ. След ръкопашен бой тя убива Пауъл, прибира джобния часовник на баща си и избягва от гробницата.

Обратно в имението си, Лара посещава мемориала на баща си и открива, че Брайс е препрограмирал робота, а Хилари ѝ подарява пистолетите си, които тя приема с усмивка.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Анджелина Джоли като Лара Крофт, британска авантюристка и археолог
  • Рейчъл Апълтън като младата Лара
  • Иън Глен като Манфред Пауъл, лидер на илюминатите
  • Джон Войт като лорд Ричард Крофт, бащата на Лара
  • Даниел Крейг като Алекс Уест, бивш познат на Лара и съперник търсач на съкровища, който се съюзява с Пауъл за финансова печалба
  • Ноа Тейлър като Брайс, техническият експерт на Лара
  • Ричард Джонсън като Изтъкнатия джентълмен
  • Крис Бари като Хилари, икономът на Лара
  • Джулиан Райнд-Тът като г-н Пимс
  • Лесли Филипс като Уилсън

Дублажи[редактиране | редактиране на кода]

Арс Диджитал Студио (2009)[редактиране | редактиране на кода]

Преводач Яна Янева
Тонрежисьор Венцислав Велев
Режисьор на дублажа Екатерина Късметлийска
Озвучаващи артисти Силвия Лулчева
Пламен Манасиев
Илиян Пенев
Николай Николов

Медиа Линк (2017)[редактиране | редактиране на кода]

Преводач Яна Янева
Тонрежисьор Александър Тодоров
Режисьор на дублажа Милена Манчева
Озвучаващи артисти Гергана Стоянова
Петър Бонев
Петър Върбанов
Станислав Димитров

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Lara Croft: Tomb Raider // Box Office Mojo. Посетен на 19 юни 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]