Ласло Тьокеш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ласло Текеш)
Ласло Тьокеш
László Tőkés
Член на европейския парламент
Мандат11 май 2007 г. – 1 юли 2019 г
Избран отУнгария (от 2014 г.)
Румъния (от 2014 г.)
Лична информация
Роден
1 април 1952 г. (72 г.)
РелигияКалвинизъм
СъпругаЕдит Джоо (разведени)
ДецаМáте, Мáртон, Илона
Полит. партия Румъния: Унгарска национална партия на Трансилвания, Демократичен съюз на унгарците в Румъния
 Унгария: Фидес
 ЕС: Европейска народна партия, Европейски свободен алианс
Професияполитик
Уебсайтtokeslaszlo.ro
Ласло Тьокеш в Общомедия

Ласло Тьокеш (на унгарски: László Tőkés, унгарско произношение: [ˈlaːsloː ˈtøːkeːʃ]; роден на 1 април 1952 г.) е етнически унгарски пастор и политик, роден в Румъния. Депутат в Европейския парламент (2007 – 2019). Заместник-председател на Европейския парламент (2010 – 2012).

Тьокеш е епископ на реформираната епархия на Киралихагомелек на Реформираната църква в Румъния и бивш почетен председател на Демократичния алианс на унгарците в Румъния. Той е ръководител на Унгарския национален съвет на Трансилвания, организация за трансилванските унгарци. Тьокеш е тясно свързан с Унгарската народна партия на Трансилвания .

С него се свързва началото на Румънската революция, която сваля Николае Чаушеску и слага края на комунизма в Румъния. Конкретно тованеясно? ] е опитът Тьокеш да бъде преместен от поста му на помощник-пастор в Тимишоара и да бъде изгонен от църковното му жилище.

Той е член на Групата за съгласуване на европейските истории[1] и е съ-предложител на резолюцията на Европейския парламент от 2 април 2009 г. относно европейската съвест и тоталитаризма.[2]

Като пастор дисидент[редактиране | редактиране на кода]

На 31 март 1989 г. Ласло Пап нарежда на Тьокеш да спре да проповядва в Тимишоара и да се премести в изолираната енория Минеу. Тьокеш се противопоставя на заповедта, а неговата конгрегация го подкрепя.

На 24 юли 1989 г. разследващото предаване на унгарската държавна телевизия „Панорама“ излъчва записано със скрита камера телевизионно интервю с Тьокеш. Два дни по-късно епископ Пап изпраща писмо на Тьокеш, обвинявайки го в клевета срещу държавата и лъжи в интервюто, и нарежда експулсирането му.

Епископът Пап започва граждански процес, за да го изгони от църковния му апартамент. Електричеството на Тьокеш е прекъснато и книгата му за дажби отнета, но енориашите му продължават да го подкрепят и да се грижат за него. Някои от тях са арестувани и бити. Най-малко един, Ерньо Уйвароси, е намерен мъртъв в гората край Тимишоара на 14 септември.[3] а бащата на Тьокеш е арестуван за кратко.[4]

В интервю през юли 1989 г. пред унгарската телевизия Тьокеш се оплаква, че румънците дори не познават своите човешки права. Тьокеш обяснява посланието и ефекта от това интервю в немско телевизионен предаване относно падането на Желязната завеса през 2008 г.[5]

Съдът разпорежда изгонването на Тьокеш на 20 октомври. Той обжалва. На 2 ноември четирима мъже нахлуват в апартамента му въоръжени с ножове; Агентите на Секуритате просто наблюдават, докато той и приятелите му се борят с нападателите. Румънският посланик е извикан в унгарското външно министерство и са му споделени притесненията на унгарското правителство относно неговата безопасност. Жалбата му е отхвърлена и изгонването му е насрочено за петък, 15 декември.[4]

Световни медии също започват да показват записаното със скрита камера телевизионно интервю като „Nightline“ на американския канал Ей Би Си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. About Us – Reconciliation of European Histories Group // Reconciliation of European Histories Group. Посетен на 1 August 2011.
  2. Joint motion for a resolution: European Parliament resolution on European conscience and totalitarianism // Europa.eu. Посетен на 2011-05-10.
  3. Cazul Laszlo Tokes: moartea lui Ujvarossy – crimă sau sinucidere?; agresiunea din noiembrie 1989 (documente, video)
  4. а б Deletant, online, p. 51
  5. Der Grenzer am Eisernen Vorhang. Part 4. A film by Sylvia Nagel. LE Vision GmbH. Mitteldeutsche Rundfunk (MDT), 2008. Broadcast by YLE Teema, 3 January 2012.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата László Tőkés в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​