Латгалия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Видземе на картата на Латвия

Ла̀тгале (на латвийски: Latgale) е една от четирите историко-културни области, които образуват съвременна Латвия.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Ла̀тгале е най-източната от четирите области, като на изток граничи с Русия, на север с река Даугава и Видземе, на юг и югоизток с Беларус, а на запад със Земгале.

Исторически погледнато областта е с най-разнообразна етническа структура от всичките четири области, включвайки в населението си евреи, поляци, литовци, беларуси, както и значително руско малцинство. За разлика от по-голямата част от Латвия, където лутеранството е доминиращата религия, то тук живеят предимно римо-католици. Преди окупацията на страната от Съветския съюз по-голямата част от руснаците в Латгале са били староверци, останали от времето на Разкола в руската църква от 1666-1667. С течение на годините повечето от тях са асимилирани от Православната църква.

В Даугавпилс е най-значителна концентрацията на руснаци в Латгале, които съставляват около 55% от населението на града. В града живеят почти толкова поляци, колкото и латвийци. Краслава и Лудза са известни със значителните си беларуски малцинства. Докато Латгале е част от Руската империя и по време на Латвийската независимост между 1920-1940 в областта живеят изключително много евреи, но по време на Холокоста много от тях са избити още в ранните му етапи, а оцелелите напускат земите.

Райони в Латгале[редактиране | редактиране на кода]

Латгале изцяло включва следните райони:

Латгале включва части от следните райони:

Градове в Латгале[редактиране | редактиране на кода]

В област Латгале живеят приблизително 328,388 души или 14,4% от 2,306,000 жители на страната. От общото население 211,000 души живеят в градовете или 65,5% от населението е урбанизирано. На територията на областта има 13 града или общо 17% от всички населени места в Латвия със статут на град. Пет града в Латгале са с население над 10,000 души и само един (Даугавпилс) с население над 100,000 човека.

Градове в Латгале

Етническа структура[редактиране | редактиране на кода]

Латгале е най-етнически хетерогенната област на Латвия. Това е единствената област в страната, където латвийците са малцинство, съставлявайки 42% от населението или приблизително 140 хил. души. Латгале е дом на латгалийското малцинство и латгалийският език, които са дали начало на съвременната латвийска нация и съвременният латвийски език. Със закон латгалийското наречие е защитено и е признато като един от официалните езици в областта. Въпреки това поради значителната концентрация на руснаци в областта, има райони където де факто няма хора, които да говорят латвийски или латгалийски. Въпреки, че руският е майчин език за повече от 50% от населението на Латгале и се владее от почти 80% от всички живеещи в областта Латвия не е признала езика като официален. Етническата структура на Латгале е, както следва:

  • латвийци – 44.1%
  • руснаци – 38.8%
  • беларуси – 5.3%
  • поляци – 7%
  • полски беларуси -0.6%
  • украинци – 1.4%
  • други – 2.8%