Лев Толстой (жилищен комплекс)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лев Толстой
— квартал на София
София
42.7279° с. ш. 23.3106° и. д.
Лев Толстой
България
42.7279° с. ш. 23.3106° и. д.
Лев Толстой
Страна България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
РайонНадежда

„Лев Толстой“ е жилищен комплекс, който се намира в северната част на София. На юг от него е транспортният възел, свързващ центъра на столицата и северната промишлена зона. На запад комплексът граничи с жк „Надежда-2“, на север с жк „Свобода“, а на изток с бул. „Рожен“.

Комплексът се намира в непосредствена близост до северната индустриална зона на столицата – дели ги само бул. „Рожен“. На няколко десетки метра са разположени текстилният завод „Осми март“ и някои от цеховете на мебелния комбинат „Москва“. Допреди 13 – 14 години,неясно? ] когато заводите са работели с пълна мощност, въздухът е бил един от най-замърсените в столицата. Сега подобен проблем не съществува, защото повечето предприятия в района са пред ликвидация и не работят.

Застрояването на жк „Толстой“ е започнало преди повече от 50 годининеясно? ] и зеленината в междублоковите пространства е много, което спомага за намаляване на шумовите натоварвания.

На места в комплекса подземната инфраструктура е стара и особено зимно време авариите са чести.

Канализацията и електроснабдителната мрежа са в по-добро състояние в кварталите, където са строени по-новите блокове. Както в повечето крайни комплекси вътрешнокварталните улици в жк „Толстой“ също са изпълнени с дупки. Големият недостатък на квартала е, че много от вътрешните улици са прекалено тесни. Това важи най-вече за улиците, разположени около половинвековните блокчета с гредоред, в източната част на комплекса.

За пътуване от и до комплекса могат да се ползват трамваите 11, 12 и 19 и автобусите 83, 85, 86 и 108.

В жк „Толстой“ има доста голямо разнообразие от блокове.

В североизточната част на комплекса (в близост до пресечката на бул. „Рожен“ и ул. „Ген. Никола Жеков“) има няколко блока, чиято възраст е над половин век. Те са двуетажни и са с гредоред. Допреди петнайсетина години те са били собственост на завод „Осми март“ и част от техните апартаменти са били давани под наем на работещите в завода.

Първите панелни блокове в България са били построени именно в жк „Толстой“ в края на 50-те години. Най-старите панелки са без балкони, но голямото им предимство е външната мазилка от хераклит, която има доста добри топлоизолационни качества. Сгради, строени в по-ново време, са високите блокове ЕПК срещу завод „Осми март“ и осеметажните панелни блокове с номера от 50 до 56 по протежение на бул. „Република“, които са градени през 1978 г. В комплекса има останали и малки къщи със или без дворчета, които не са били разрушени по време на застрояването с блокове.

Улици и произход на имената им[редактиране | редактиране на кода]

Път Наречен на Местоположение
„Александър Михов“ ? Карта
„Будинци“ ? Карта
„Ген. Жостов“ Константин Жостов (1867 – 1916), генерал Карта
„Ген. Никола Жеков“ Никола Жеков (1865 – 1949), генерал Карта
„Гуслари“ ? Карта
„Екзарх Стефан“ Стефан I Български (1878 – 1957), духовник Карта
„Елов дол“ ? Карта
„Желю войвода“ Желю войвода (1828 – 1893), революционер Карта
„Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“ Йордан Хаджиконстантинов – Джинот (1818 – 1882), просветен деец Карта
„К. Константинов“ ? Карта
Ломско шосе Лом, град в Северозападна България Карта
„Република“ Република, форма на управление Карта
Рожен Роженски манастир, манастир в Санданско Карта
„Свободна“ Свобода, философска концепция Карта
„Стражица“ Стражица, град в Горнооряховско Карта
„Хан Кубрат“ Кубрат (605 – 665), български владетел Карта
„Христо Огнянов“ ? Карта