Легендата за Кора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Легендата за Кора (на английски: The Legend of Korra) е американски анимационен сериал, чиято премиера беше на 14 април 2012 г. по телевизионния канал Nickelodeon.[1]

Въведение[редактиране | редактиране на кода]

Земя, Огън, Въздух, Вода... Само Аватар може да контролира и четирите стихии, и да донесе равновесие между Водното племе, Земното кралство, Огнената нация и Въздушните номади.

Действието се развива 70 години след като Аватар Енг и неговите приятели са прекратили стогодишната война.

Първия епизод започва с въведение от най - малкия син на Аватар Енг и Катара - Тензин:

Когато бях момче , баща ми - Аватар Енг ми разказа история как той и приятелите му героично приключили стогодишната война.

Аватар Енг и Огнения лорд Зуко превърнали колониите на Огнената нация в обединена Република на Нациите - общество , в което повелители и неповелители живеели задружно в мир и хармония. Те нарекли столицата на тази велика страна - Града на Републиката. Аватар - Енг постигнал много забележителни неща в живота си , но за жалост времето му на този свят изтекло. И както цикъла на сезоните така и цикала на Аватар започнал отново.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Авaтар Кора, Тензин, Мако, Болин, Лин Бейфонг, Асами, Амон (Борци за равенство.), Тарлок, Хироши Сато.

Кора[редактиране | редактиране на кода]

Кора (Korra) (17) е смела, непокорна и талантлива, управлява три от елементите. Нетърпеливостта ѝ да се обучава, и мисленето ѝ, че за да бъде силен аватар, трябва да е силен повелител е причината да не може да научи въздуха и да се свързва с духовния свят.

Тя е дъщеря на Тонрак и Сенна. Когато е на четиригодишна възраст, тя с гордост съобщава това на Белия лотос. Тринайсет години след това тя управлява съвършено три от елементите, но както винаги прибягва до физическата страна и напълно пренебрегва духовната.

Най-верният ѝ приятел е гигантско полярно куче-мечка на име Нага.

Най-честият проблем при усвояването на четирите стихии е противоположната на Аватар. При огнения аватар Року била водата, на въздушния номад Енг-земята, а в случая на Кора е въздуха. Макар и младият аватар да е от Южното водно племе и въздуха да не е противоположен елемент, за да го усвои, трябва да е спокойна, концентрирана и уравновесена. С други думи: всичко, което тя не е.

Тензин[редактиране | редактиране на кода]

Тензин (Tenzin) (51) е най-малкият син на Енг и Катара. От малък той е много сериозен, тих, спокоен, строг и изпитва презрение към професионалното повеляване. Неговото търпение много често е под изпитание, заради щурите му деца и най-вече заради нетърпението на Кора да се обучава.

Тензин е представлител на въздушните номади в Съвета на Обединената република на нациите.

Той живее на Острова на Въдушния храм заедно с бременната си жена Пема (35) и трите му деца Мило (4), Ики (7) и Джинора (11).Тензин има много отговорности към Република Сити и заради нарастващота революция не може да отиде в Белия лотос и да обучи Кора на въздушно повеляване... другият вариант е тя да дойде при него. Проблемът, е че Представителите на Белия лотос не са съгласни. Тогава Кора решава да действа и тръгва сама.

Мако[редактиране | редактиране на кода]

Мако (Mako) (18) е огнен повелител. Идва от смесено семейство. Той и брат му са израснали на улицата катo сираци. Мако винаги прави всичко възможно за да се грижи за по-малкият си брат и докато играе в мачовете по професионално повеляване като капитан на Огнените панди, всъщност той играе за оцеляването си. Сам признава, че миналото му не винаги е било легално.

По характер Мако е мълчалив и затворен в себе си, но понякога и той се отпуска, когато е с Болин, Кора и Асами, или когато има някакво постижение. Той става гадже на кора

Болин[редактиране | редактиране на кода]

Болин (Bolin) (16) е пълна противоположност на брат си Мако. Безгрижен, наивен и винаги весел на лицето му винаги има усмивка. И двамата братя са много близки, въпреки, че са пълни противоположности.

Като земен повелител, Болин има по-различен стил от традиционния. Стилът му е леко танцувален и много полезен в мачовете по професионално повеляване.

Най-добрият му приятел е огнена панда, която един ден той намира да се рови в боклука и го кръщава Пабу.

Асами Сато[редактиране | редактиране на кода]

Асами Сато (Asami Sato) е дъщеря на най-богатия индустриалец, създателя на сатомобилите Хироши Сато. Асами е огромен фен на Огнените панди. След като без да иска блъска невнимателно пресичащия Мако, тя разбира, че той е член на Огнените панди и за да му се реваншира го кани на вечеря в скъп ресторант.

Скоро след това разбира, че заради паричния си проблем Огнените панди няма да могат да участват на шампионата и успява да убеди баща си да ги спонсорира. По-късно тя става приятелка на Мако и присъства на всички мачове.

Дори когато разбира, че баща ѝ е преминал на лошата страна, тя остава вярна на убежденията си и остава на страната на Аватар.

Лин Бейфонг[редактиране | редактиране на кода]

Лин Бейфонг (Lin Beifong) (50) е дъщерята на Тоф Бейфонг-първият метален повелител и една от приятелите на аватар Енг. Тя е ръководител на полицейските отряди по метално повеляване. Въпреки, че майка ѝ е била приятел с миналия аватар, Лин не е много привързана към новия аватар, поради безрасъдните ѝ действия, заради които една от улиците на Република Сити остава почти унищожена. И въпреки това остава вярна на Кора и Тензин, дори и под заплаха.

Тарлок[редактиране | редактиране на кода]

Тарлок (Tarrlok) (37) е представител на Северното водно племе в Съвета на Обединената република на нациите и е в постоянен конфликт с Тензин. Макар и всички да го смятат за честен, той всъщност е голям манипулатор и е много амбициозен. Въпреки всичко това, Тарлок мисли и най-доброто за града. Тарлок е и много способен воден повелител. Достатъчно умел и интелигентен е за да води боен отряд. Той не е само воден пивелител а и кръвен повелител като брат си Амон.

Амон[редактиране | редактиране на кода]

Амон (Amon)(40) е предводителя на революцията в Република Сити. Той е пъргав и потаен боец, притежаващ знанието как да отнема силите на повелителите завинаги. За Амон почти нищо не се знае. Неговата бързина и ловкост и знанието му да отнема сили го прави силен почти колкото всички повелители.

Амон никога не е бил виждан без маска и никой не знае нищо за него. Според собствените му думи, той е син на бедно фермерско семейство, изнудвано от огнен повелител. Разказва, и че когато баща му се опълчил срещу повелителя, той ги убил, а лицето му обезобразил, принуждавайки го да носи маска. Но всъщност Амон е лъгал революционерите, защото самият той е воден повелител и повелител на кръвта.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Основни озвучителни актьори
Janet Varney David Faustino P. J. Byrne Seychelle Gabriel J. K. Simmons Mindy Sterling Dee Bradley Baker Steve Blum Eva Marie Saint
Джанет Варни
(Janet Varney)[2]
Дейвид Фостино
(David Faustino)[2]
Пи Джей Бърн
(P.J. Byrne)[2]
Сейшъл Гейбриъл
(Seychelle Gabriel)[2]
Джей Кей Симънс
(J.K. Simmons)[2]
Минди Стърлинг
(Mindy Sterling)
Дий Брадли Бейкър
(Dee Bradley Baker)[3]
Стивън Блум
(Steve Blum)
Ева Мари Сейнт
(Eva Marie Saint)
Кора Мако Болин Асами Сато Тензин Лин Бейфонг Нага, Пабу, Тарлок Амон Катара

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))  Nickelodeon’s The Legend Of Korra To Premiere On Saturday, April 14, At 11:00 am – Ratings | TVbytheNumbers. // Tvbythenumbers.zap2it.com, March 15, 2012. Посетен на April 14, 2012.
  2. а б в г д ((en))  Актёры озвучки для мультсериала Аватар: Легенда о Корре. // Новости из газеты «The Wall Street Journal», 2011-03-07. Архив на оригинала от 2012-05-05.
  3. ((en))  Интервью с Ди Брэдли Бейкером. // Blogger.com, 2010-08-30. Архив на оригинала от 2012-05-05. Посетен на 2011-03-14.