Лейка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лейка за стайни растения

Лейка е съд за течности използван за поливане на растения и почва. Тя се използва в градинарството, зеленчукопроизводствоно, цветарството, а също и в дома за поливане на цветята.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Лейката е съставена от няколко основни елемента. Корпус се нарича тялото, в което се събира течността. По форма той наподобява странично сплескан цилиндър, в чиято горна част има отвор за пълнене. Към него има дръжка, а от срещуположната част излиза чучур завършващ с накрайник. Накрайника наподобява конус, чиито връх е свързан с чучура, а основата е осеяна с множество дупки през, които течността изтича на тънка струя или капки.

Лейката се изработва предимно от пластмаса, но на пазара се предлагат и метални и керамични. По обем разнообразието също е голямо. Стандартните градински лейки са 10 - 15 литрови, а тези предназначени да домашни цели са доста по-малки.

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Лейката е пригодена за капково поливане на растения, предимно на разсад и в цветарството за индивидуално поливане на всяко цвете. Доста често стилизирани лейки се предлагат като сувенири. Тя участва и като елемент в детски игри или аксесоар на кукли за деца.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]