Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Nobel prize medal.svg

Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война или ЛСПЯВ (на английски: International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW) е световна организация на медици от 63 държави.

Представлявана е от десетки хиляди лекарри, студенти-медици, здравни работници и загрижени граждани, който споделят обща цел, а именно създавенето на мирен и спокоен свят, който не е заплашван от ядрено унищожение. Организацията е основана през 1980 г. със седалище в Женева, Швейцария. Лекарите със социална отговорност се обединяват за предотвратяване на ядрената война, застъпвайки се преди всичко за атомно разоръжаване. Като независима организация, ЛСПЯВ участва в широка гама от дейности, свързани с войни, здравеопазване, социална справедливост, и околната среда. България членува в ЛСПЯВ от 1982 г. Организацията е носител на Нобелова награда за мир за 1985 г. за заслуги в информирането на обществеността за катастрофалните последици от ядрената война.

История[редактиране | редактиране на кода]

ЛСПЯВ е вдъхновена от Студената война, когато малка група лекари от САЩ и Съветския съюз осъзнават, че общия им интерес за оцеляване е по-силен от идеологическите им различия. Те вярват, че задълженията им като лекари включват споделяне на общ ангажимент в името на предотвратяването на ядрена война между техните страни. И така глобалната организация на лекари-експерти се обединява, за да обясни на политиците и обществеността медицински и научни факти за последиците от ядрената война.

Основателите др. Бернард Лолн, др. Джим Мюлер, др. Ерик Чивиян и др. Хърб Абрамс от Съединените щати и др. Евгений Чазов, др. Михаил Кузин и др. Леонид Илин от Съветския съюз свормират екип, който да извърши научни изследвания основаващи се на данните събрани от техни японски колеги изучавали въздействието на атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

През първите си пет години, ЛСПЯВ образова здравни специалисти, политически лидери и обществеността, за медицинските и екологичните последици от ядрената война. За положените усилия, които обединяват лекари от цял свят въпреки разделението което е наложено от Студената война, организацията е удостоена с наградата на ЮНЕСКО за мир и образование през 1984 г. и с Нобелова награда за мир през 1985 г.

През 80-те и 90-те години ЛСПЯВ документира ефектите от производството, тестването и използването на ядрени оръжия, и работи с института за енергетика и опазване на околната среда.

През октомври 2007 г. ЛСПЯВ и Кралското общество по медицина съвместно спонсорира мащабна конференция в Лондон, за да направи преглед на сегашното състояние на информиранст относно ефектите от ядрените оръжия. На конференцията са представени научните данни за това как регионална ядрена война се отразява на глобалния климат.

През 2010 г. Федерацията приема резолюция, призоваваща за глобална забрана на добива на уран, поради опасностите, които крие за здравето и околната среда.

ЛСПЯВ има за цел не само да образова обществеността, но и да организира гражданите на ядрените държави, да протестират и да променят политиката на техните правителства. Тя вярва, че активното участие на милиони хора е от съществено значение, ако искаме да предотвратим ядрена война и да премахнем ядрените уръжия. Лекарите-активисти водят кампании за забраната на тестови атмосферни и подземни ядрени взривове и закриването на производствените съоръжения.

С края на Студената война ЛСПЯВ се разраства с 200 000 лекари, здравни работници и загрижени граждани от всеки регион на света.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]