Направо към съдържанието

Лекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съвременна лекция по линейна алгебра в Технологичния университет в Хелзинки
Лекция пред студенти през 1350 г.
Рембранд: Лекция по анатомия

Лекция (лат.: lecture = четиво; lectus = чета) в съвременния български език е представяне на нови знания пред аудитория. Лекцията е форма на преподаване във висшето образование, а също така и форма на изнасяне на информация пред обществена аудитория.

В средното училище в България е възприета формата учебен урок, т.е. представяне на знания от страна на учителя, които са залегнали в програмата на обучение и са уеднаквени за цялата страна чрез използваните от учениците учебници и използваните от преподавателите ръководства.

В понятието лекция се влага задължителна самостоятелност и свобода на лектора по отношение на обема, обхвата и формата на представяне на новите знания, дава му се възможност той да представя собствени резултати и интерпретации. Ето защо, лекцията е приоритет на компетентни в тясната област на лекцията лектори.

Тъй като новите за аудиторията знания са задължителен елемент на лекцията, при провеждане на лекционен курс се предполага, че лекторът поднася актуална информация, поради което е възприето да се казва, че (пример) професорът чете лекции по....

При съвременните лекции се използват нови електронни средства за представяне, като мултимедия.

Вижте също така[редактиране | редактиране на кода]