Лендмарк 81

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Лендмарк 81“
Vincom Landmark 81
„Ориентир 81” през август 2018 г.
„Ориентир 81” през август 2018 г.
Карта Местоположение в Хошимин
Виднебостъргач
Местоположение Хошимин, Виетнам
Архитекткомпания „Atkins“
Тип на сградатасмесена употреба – търговска площ, жилищни части, офиси, хотел, обсерватория
Стилнео-футуризъм
Конструкторкомпания „Arup Group“
Изграждане2014 – 2018 г.
Етажи81
Височина461,2 м
Площ241 000 м 2
Статутв експлоатация
АдресVinhomes Central Park, Phường 22, Bình Thạnh
СобственикVinhomes
Сайтlandmark.vinhomes.vn

Бележки
  • най-висока страда във Виетнам, класирана е на 15-то място в списъка с 59 най-високи сгради в света (към 2018 г.)
„Лендмарк 81“ в Общомедия

„Лендмарк 81“ (на виетнамски: Landmark 81, в превод „Ориентир 81“, числото показва броя на етажите), е свръхвисок небостъргач в Хошимин, Виетнам.

Инвеститор и основен разработчик на проекта е виетнамската корпорация „Vinhomes“, която е и най-голямата компания за недвижими имоти в страната. Към 2018 г. „Лендмарк 81“ е най-високата сграда във Виетнам, най-високата завършена сграда в Югоизточна Азия и 15-та по висомина сграда в света.

Тя е построена построена на западния бряг на река Сайгон в квартал „Бин Тан“, разположен на север от историческия център на град Хошимин и непосредствено на юг от моста Сайгон в градската зона наречена „Vinhomes Central Park“.

Лендмарк 81 има общо 81 етажа, с разгърната застроена площ от 241 000 м2, и е с височина 461,15 метра. Високата сграда се обслужва от 29 асансьора.

Сградата включва търговски център с търговски площи от висок клас, площи за развлечения включващи кино, закрита пързалка за лед, фитнес зала, плувен басейн, спа център, барове, ресторанти, и външен хол, 5-звездна хотелска част и конферентни зали, 6-звездни луксозни апартаменти, и многоетажна наблюдателна площадка в най-горната част.

Структурата на сградата се състои от 36 блока с различна височина, групирани в матрица 6 × 6, като по-високите блокове са поставени в центъра. Дизайнът на сградата е вдъхновен от традиционни бамбукови снопове, представляващи сила и солидарност във виетнамската култура. Повечето горни блокове имат допълнителни градини на върха, с изключение на най-високите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Небостъргачът Лендмарк 81 е проектиран от британската консултантска компания „Atkins“, специализирана в архитектурен дизайн, инженеринг и консултации. Компанията има опит в проектирането на много други небостъргачи в света, повечето от които се намират в Дубай и Китай, най-вече сградата Бурж Ал Араб.

Първата копка по построряването на небостъргача се провеждана 13 декември 2014 г. През октомври 2017 г. строителството завърши на 69 етажа от своите 81 етажа и с височина 270 метра надминава построената финансовата кула на Bitexco (Лендмарк 72), за да стане най-високата сграда в град Хошимин.

След като през януари 2018 г. строителството на етажите приключва, на 10 април 2018 г. е добавен последният сегмент на короновия шпил, завършващ архитектурно Лендмарк 81. Короновият шпил се използва за антена излъчваща цифрова телевизия за целия град.

Основата на сградата, която заема 6 етажа с обща площ от 50 000 m2, е официално открита на 27 юли 2018 г., за да отбележи 25-годишнината на компанията „Vingroup“.

Наблюдателната площадка, наречена Skyview, отворена на 28 април 2019 г. Тя се помещава от етаж 79 до до етаж 81 на 382,65 м и е най-високата наблюдателна площадка във Виетнам. Цената на билета за посещение варира от 17 до 35 долара.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Landmark 81 в Уикипедия на виетнамски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​