Леонардо Лоредано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Леонардо Лоредано
Leonardo Loredan
дож на Венеция
Роден
Починал
21 юни 1521 г. (84 г.)
ПогребанВенеция, Италия
Семейство
РодЛоредан
Други родниниФранческо Вениер (внук)
Леонардо Лоредано в Общомедия

Леонардо Лоредано (на италиански: Leonardo Loredan или Loredano) е 75–ти венециански дож от 1501 до смъртта си през 1521 г.[1] Неговото управление е едно от най-важните в историята на Венеция.[2][3]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Леонардо Лоредано произлиза от патрицианската фамилия Лоредан. Той е син на Джероламо Лоредано и Доната Дона. Получава отлично образование и се ориентира към търговията. Благодарение на интелигентността си, познанията и богатството си успява да направи и политическа кариера, но тъй като не се афишира остава на заден план.

Дож на Венеция[редактиране | редактиране на кода]

За всеобща изненада е избран за дож на 2 октомври 1501 г. с минималния брой необходими гласове. Според някои историци, сред които Рендина Да Мосто, това се дължи повече на роднинството му с мнозина от сенаторите отколкото на управленските му качества.

Когато идва на власт, Венеция е във война с Османската империя, в която все повече като победител се очертават османците. Венеция понася сериозни щети във външната си търговия, което заедно с големите разходи около войната я принуждава да иска мир. Мирът е на висока цена – Венеция губи градовете Корони и Метони в Месения, Навпакт и Левкада и се задължава да изплаща на османците ежегоден данък.[4]

В същото време Франция и Папската държава правят коалиция срещу венецианците. Венеция сформира мощна армия от 30 000 войници, но претърпява поражение в битката при Анядело и губи повечето си владения на сушата. Въпреки това скоро успява да си ги върне и след съглашение с папата от 1510 г. войната се пренася в Романя, а след това се подписва и мирен договор с Франция на 23 март 1513 г.

В последните години от управлението на Лоредано Венеция се тресе от финансови скандали, а дожът купува удобни административни служби за синовете и роднините си, използвайки максимално влиянието си. Междувременно здравето му се влошава и той получава гангрена на крака. Умира в нощта на 20 срещу 21 юни 1521 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Леонардо Лоредано има брак с Джустиниана Джустиниани, от която има девет деца.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Агостино Барбариго дож на Венецианската република (1501 – 1521) Антонио Гримани