Леонидас Папапавлу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Леонидас Папапавлу
Λεωνίδας Παπαπαύλου
гръцки просветен деец

Роден
1866 г.
Починал
29 юни 1913 г. (47 г.)

Леонидас Папапавлу (на гръцки: Λεωνίδας Παπαπαύλου) е гръцки учител, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Папапавлу е роден в 1866 година в западномакедонския град Сятища, тогава Османската империя, днес Гърция в семейството на поп Павлос и Нимфодора. Брат му Александрос Папапавлу е доктор по право, лингвист, консул в Родосто и генерален консул на Гърция в Родос. Учи в Сятища, а по-късно завършва гръцката гимназия в Битоля. Със стипендия от сятищянина, професор по история в Атинския университет Теодорос Манусис продължава обучението си по литература в Лайпциг.

Трупът на Папапавлу, снимка на „Илюстрасион“

Завръща се в Македония и работи като учител в Битоля. В Битоля е активен деец на гръцкия комитет, стремящ се да дава отпор на българщината.

По-късно работи в Ларнака и в продължение на две години преподава в Общокипърската гимназия в Никозия. След това шест години е директор на гръцката гимназия в Сяр. Често пътува по села и градове в Македония и развива антибългарска дейност.

Убит е от български войници в Левуново по време на Междусъюзническата война в 1913 година заедно с учителя Георгиос Сфикас, лекаря Анастасиос Хрисафис, банкера Константинос Стамулис, фармацевта Несторос Сфикас, бръснаря Стерьос Георгиу-Куреос и един друг серски гръцки първенец.

В Сяр на негово име е кръстена улица и е издигнат негов бюст.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Λεωνίδας Παπαπαύλου. // siatistanews.gr. Посетен на 3 юли 2014.
  2. Χρηστίδης, Νικόλαος Χρ. Οι δρόμοι των Σερρών και η Ονοματολογία των. Σέρρες, Αφοι Χαραλαμπιδη Ο.Ε, 2012. σ. 135. Посетен на 3 юли 2014.
     Портал „Македония“         Портал „Македония