Леониди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Метеорният поток Леониди се появява регулярно на всеки 33 години. Падащите звезди идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл, преминала близо до Земята за последен път през 1998 г. Названието им идва от това, че гледани от Земята, те се образуват в съзвездието Лъв (Leo). Оттам и името им – Леониди. Тази година по случайност метеорният дъжд ще се падне на пътя на планетата Марс и буквално ще го обстрелва с падащи метеори. Най-силен „дъжд“ от падащи звезди ще може да се наблюдава в Азия. Ако той продължи повече от очакваното, ще се наблюдава и в България. Така ще можете да видите падаща звезда и да си пожелаете нещо хубаво.

В миналото метеорният поток се е тълкувал като ”божествен знак“. Част от причините за началото на кръстоносните походи през 1095 г. са наблюдаваните тогава метеори и лунното затъмнение. Огненият дъжд често предизвиква страх, както и различни суеверни и мистични преживявания. В Корана (гл.89) също се споменава за разрушен от бога дворец – Ирама – земен рай, дръзко издигнат от царя на южния народ Ад, и се говори за гибелта на престъпниците Адити от „огнен дъжд“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Леониды“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.