Леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за животното. За танка вижте Leopard 2.

леопард
Panthera pardus close up.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 NT bg.svg
Почти застрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Pantherinae Ръмжащи котки
род: Panthera Пантери
вид: P. pardus Леопард
Научно наименование
Уикивидове Panthera pardus
Linnaeus, 1758
Разпространение
Leopard distribution.gif
Разпространение на леопарда (районите с най-гъста популация са най-ярки, в червено е оцветен бившият ареал на вида)
леопард в Общомедия

Леопардът (Panthera pardus) е една от така наречените големи котки. Леопардите имат дълги нокти за по-голяма стабилност. Дълги и силни крайници за бързина. Движи се с около 58 km/h. Имат и голяма ловкост. Те са жълти на черни петна.

Леопардите ловуват единствено нощно време и са свикнали да прекарват деня, спейки скрити в шубраците, в дупката на някое животно или на клоните на някое дърво.

За леопарда дърветата са място, където почива, ловува и складира храната си. От височината на дървото леопардът прави засадите и нападенията над своите жертви, а също така държи храната си вън от досега на хиените.

Любима негова плячка са маймуните и някои видове антилопи. Напада и зебри, биволи и др. Когато няма възможност да ловува тази плячка, той също може да се храни с плъхове и други дребни животни и дори плодове.

Както и останалите си събратя от семейство Котки, леопардът е самотник. Изключение прави през размножителния период. Бременността му трае около три месеца и женската може да има от едно до шест малки, обикновено две или три.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

На науката са известни 9 ( 10—11 ) подвида:

Африканският леопард е с известни 10—11 вариации, Арабския и Персийския с по 5 вариации, Индийския, Индокитайския, Амурския с по 2 вариации и Севернокитайския, Цейлонския, Яванския без вариации. Някои автори причисляват Западноазиатския леопард към Персийския, други към Арабския, а трети като самостоятелен подвид. Занзибарският леопард според някои е вариация на Африканския, според други той е самостоятелен подвид, трети смятат, че дори е отделен вид (малки разлики в конструкцията на черепа спрямо другите леопарди). Занзибарският и Севернокитайският най-вероятно са изчезнали в природата.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Цяла Африка на юг от Сахара, без пустинята Намиб и централен ЮАР. На север от Сахара има три „островни“ популации — Мароко, сев. Алжир и изт. Египет. Югозападна, южна, югоизточна, източна Азия: — Синай, Арабски п-ов., Кавказ, Узбекистан, Таджикистан, Иран, Пакистан, Индия, Непал, Бутан, Бирма, Шри Ланка, Бангладеш, Сиамски и Малайски п-ови, Ява, Китай на север до п-ов Корея и Амурският край. Малки популации в Турция ( западно от Анталия ), Ирак, Афганистан, централен Китай. В много далечно минало е населявал цяла Европа, Азия без Монголия и Африка. Срещал се е даже и на Британските острови. Обитава всякакви хабитати: Пустини, полупустини, гори, джунгли, планини (до 3000—3500 м.н.в. — Хималаите, Кавказ). Живее и в непосредствена близост до човека (Турция, Индия, Бангладеш). Интересен е факта, че леопарди никога не са живели на островите Суматра, Борнео и Сулавеси.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Charging Leopard-001.JPG

Едро и набито животно. Теглото на мъжките достига 36—70 кг (75-91 Амурски), женските стигат до 25—40 кг (60). Дължина на тялото 1,1—1,6 m (1,8—2,0 Амурски). Опашка 0,8—1,2 m. Козината е къса и гъста (Амурски и Северно-Китайски — дълга и гъста). На цвят леопардите са жълти, през охра и оранжево до светло кафяви. Срещат се чисто черни екземпляри (Меланизъм), — Явански, Африкански, Азиатски), които са наричани черни пантери. Петната на леопарда са цялостни, черни по крайниците, главата и опашката. По тялото най-често са в групи по четири. Коремът и гърдите са бели до жълтеникави, петната там са по-разредени. Притежава силно развито зрение и слух, обонянието е слабо. Бяга сравнително бързо (50—60 km/h на късо разстояние), но се уморява лесно.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

По принцип е нощно животно. Териториален — територията на мъжки леопард е между 10 и 100 km², при Амурският достига 500—700 km² (1000). Живее 8—16 години, в плен до 20 (25). Африканските са тясно свързани с дърветата, живеят, спят, даже отглеждат потомство на тях. Дори когато ловуват, гледат наблизо да има дърво. Също така обичат водата. Азиатските — напротив. Живеят главно на земята, по-рядко се катерят по дървета, плуват прекрасно. В природата леопарда се храни с дребен и среден дивеч рядко едър. Антилопи, сърни, диви прасета, маймуни, чакали, гризачи, ако е много гладен яде земноводни и влечуги, даже мърша. Африканският, когато улови нещо гледа да го качи на най-близкото дърво, защото често по-силни животни (лъвове, хиени), му отнемат плячката. Може да качи на дърво животно, което е два пъти по-тежко от него. Леопардът е единственото животно което може да качи плячката си на дърво. Женската ражда 1—3 малки, обикновено оцелява само едно. На някои места ( Индия, Непал, Бангладеш ) често напада домашни животни. При Азиатските леопарди не рядко се наблюдава и човекоядство (Индия, Шри Ланка, Бангладеш, о. Ява). Човекоядци стават много възрастни или ранени животни.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Леопардът е защитен вид в целият си ареал. Това не пречи да е обект на лов от бракониери заради скъпата си кожа и части от тялото, които се използват в китайската медицина. Той и пумата са единствените големи котки, чиято численост в природата е по-голяма от колкото в плен.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Breitenmoser, U., Breitenmoser-Wursten, C., Henschel, P. & Hunter, L.. Panthera pardus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 9 October 2008.
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Когато женските са разгонени пръскат миризмата си навсякъде където се допрат и привличат мъжкари. Женските започват да дават признаци че са готови да заченат като се въртят около мъжките и се търкат в тях. Леопардката ляга на земята и мъжкият се качва върху нея и въвежда пениса си във вагината и.Бременноста трае около 100дни. Женските обикновенно раждат между скалите 2-3 малки.