Лесбос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лесбос
Λέσβος
Lesvos.jpg
Сателитна снимка на Лесбос (1995)
Местоположение Северноегейски острови
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Адм. единица Северен Егей
Акватория Егейско море
Площ 1632,81 km²
Население 86 436 души (2011)
52,9 души/km²
Най-висока точка 968 m н.в.
Часова зона UTC+2
Greece relief location map.jpg
39.21° с. ш. 26.28° и. д.
Местоположение в Гърция
Лесбос в Общомедия

Лесбос или Митилини (на гръцки: Λέσβος, Лесвос) е гръцки остров в североизточната част на Егейско море, разположен в близко съседство с Мала Азия. Той е самостоятелен дем в състава на административна област Северен Егей.

География[редактиране | редактиране на кода]

Лесбос е третият по площ гръцки остров и 8-и в Средиземно море. Заема 1633 km² с 320 km брегова ивица. Разположен е в непосредствена близост до бреговете на Турция, от които го отделят съотвено протоците Муселим (ширина 9 km) на север и Митилини (ширина 13 km) на изток, а на юг до турския полуостров Чешме са 32 km. На 47 km на юг е разположен гръцкия остров Хиос, а на 74 km на северозапад – остров Лимнос. Бреговата му линия е силно разчленена, като дълбоко в сушата се вдават заливите Калони (дължина 21 km) на юг и Герас (дължина 19 km) на югоизток. Преобладаващият релеф е хълмист и нископланински с височина до 967 m (връх Олимбос), издигащ се в южната част на острова между заливите Калони и Герас. Изграден е от варовици, слюдести шисти, мрамори и вулканични лави. Климатът е мек, средиземноморски. Средната годишна температура е 18 °C. Снегът и много ниските температури са рядкост. Покрит е със средиземноморска растителност, а по най-високите части на малко места са се запазили естествени борови гори. Разработват се находища на манганови, оловни и хромови руди и барит и множество кариери за добив на мрамор. В подножията на планинските масиви бликат термални извори. Остров Лесбос е един от най-важните райони на Гърция по производство на маслини (на острова има над 900 хил. маслинови дръвчета) и захтин. Отглеждат се още тютюн, цитрусови плодове, смокини. Важен поминък на населението е риболова, което е приблизително 90 000, една трета от което живее в столицата Митилини (в югоизточната част на острова).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Митилини е основан през 11 век пр.н.е. от семейство Пентилиде (Penthilidae), което идва от Тесалия и управлява до народното въстание от 590 пр.н.е., водено от Питак от Митилини.

Лесбос е родно място на редица известни личности. В древни времена Арион развива вид поема, наречен дитирамб, а родоначалникът на трагедията Терпандър изобретява 7-нотната музикална скала за лира. Древногръцката поетеса Сафо е също от остров Лесбос, като думата лесбийка произлиза от името на острова. Тук е роден и е творил поетът Алкей, включен в списъка на „Деветимата поети на Елада“. В по-нови времена поетът Одисеас Елитис, потомък на старо семейство от Лесбос, получава Нобелова награда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]