Лесбос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сателитна снимка на Лесбос (1995).
Местоположение на острова

Лесбос (на гръцки: Λέσβος, Лесвос) е гръцки остров в североизточната част на Егейско море, разположен в близко съседство с Мала Азия. Той е самостоятелен дем в състава на административна област Северен Егей.

География[редактиране | редактиране на кода]

Лесбос е третият по площ гръцки остров и 8-и в Средиземно море. Заема 1630 km² с 320 km брегова ивица. Населението е приблизително 90 000, една трета от което живее в столицата Митилини (в югоизточната част на острова). Климатът е мек средиземноморски. Средната годишна температура е 18 °C. Снегът и много ниските температури са рядкост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Митилини е основан през 11 век пр.н.е. от семейство Пентилиде (Penthilidae), което идва от Тесалия и управлява до народното въстание от 590 пр.н.е., водено от Питак от Митилини.

Лесбос е родно място на редица известни личности. В древни времена Арион развива вид поема, наречен дитирамб, а родоначалникът на трагедията Терпандър изобретява 7-нотната музикална скала за лира. Древногръцката поетеса Сафо е също от остров Лесбос, като думата лесбийка произлиза от името на острова. Тук е роден и е творил поетът Алкей, включен в списъка на "Деветимата поети на Елада". В по-нови времена поетът Одисеас Елитис, потомък на старо семейство от Лесбос, получава Нобелова награда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]