Летисия Ортис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Летисия Ортис
принцеса на Астуриас, съпруга на испанския престолонаследник
HRH The Princess of Asturias.jpg

Доня Летисия Ортис
Лични данни
Пълно име Летисия Ортис Рокасолано
Родена 15 септември 1972 г.
Овиедо, Испания
Династия Бурбони
Баща Хесус Хосе Ортис Алварес
Майка Мария де ла Палома Рокасолано Родригес
Герб Armas atribuidas a Letizia Ortiz como Princesa de Asturias.svg

Нейно Кралско Височество, Доня Летисия Ортис, принцесата на Астуриас, (на испански: Letizia Ortiz Rocasolano, Princesa de Asturias) е съпругата на настоящия испански престолонаследник - Инфант Дон Фелипе Испански.

Доня Летисия, по рождение Летисия Ортис Рокасолано, е родена на 15 септември 1972 г. в испанския град Овиедо в семейството на журналиста Хесус Хосе Ортис Алварес и медицинската сестра Мария де ла Палома Рокасолано Родригес. Летисия е най-голямото дете в семейството и има две по-малки сестри — Телма и Ерика. През 1999 г. родителите на Летисия се развеждат, след което през 2000 г. баща ѝ се жени повторно.

Първоначално Летисия учи в родния си град, а след като семейството ѝ се премества в Мадрид, тя се записва в мадридската гимназия Рамиро де Маесто. По-късно придобива бакалавърска степен по Информация, дял на журналистиката, от Мадридския университет Комплутенсе както и магистърска степен по Аудиовизуална журналистика в Института по журналистика. По време на обучението си Летисия Ортис рабори във вестник "Ля Нуева Еспаня", а след това във вестник "ABC" и агенция "EFE". След като приключва образованието си тя прекарва известно време в Гуадалахара, Мексико, където работи за вестник Siglo XXI. След като се завръща в Испания, работи известно време в канал "Bloomberg" преди да се прехвърли в "CNN+". През 2000 Летисия започва работа за испанската телевизия "TVE", където работи в новия канал "24 час". През август 2003 г., малко преди годежа си за Дон Фелипе Испански, Летисия е назначена за водеща в най-гледаната испанска новинарска емисия "Telediatio2". През 2000 г. Летисия Ортис е кореспондент на "TVE" във Вашингтон специално за президентските избори в САЩ, а след атентатите от 11 септември 2001 г. тя предава директно и от Кота нула в Ню Йорк. През 2003 г. Летисия излъчва и репортажи от войната в Ирак.

На 6 август 1998 г. в Бадахос Летисия ортис се омъжва за Алонсо Гереро Перес — писател и преподавател по литература, който е и неин бивш учител. Двамата обаче се развеждат през 1999 г.

На 1 ноември 2003 г., за изненада на всички, от двореца официално обявяват годежа на Летисия Ортис за принца на Астириас. Скоро след това Летисия се премества да живее в двореца Сарсуела, където пребивава до деня на сватбата.

Сватбената церемония на Летисия и Дон Фелипе се състои на 22 май 2004 г. в мадридската катедрала Санта Мария ла Реал де ла Алмудена. Сватбата на престолонаследника се превръща в събитие на годината за Испания и е предавана пряко по телевизията. Тъй като предишният брак на булката е бил скрепен само с гражданска церемония, Католическата църква не се противопоставя на брака на Дон Фелипе и Летисия. След церемонията Летисия Ортис приема титлата Принцеса на Астуриас и се премества в резиденцията на съпруга си.

До момента Дон Фелипе и Летисия имат две дъщери:

  • Инфанта Леонор де Тодос лос Сантос де Бурбон Ортис (родена на 31 октомври 2005 г.), която е втора в листата на онаследяване на испанския престол след баща си. Нейното раждане е на път да доведе до промяна в испанската конституция от 1979 г., която да ликвидира предимството на мъжете пред по-големите им сестри при наследяването на испанския престол.
  • Инфанта София де Тодос лос Сантос де Бурбон Ортис (родена на 29 април 2007 г.)