Либертарианство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За разлика от стандартната линейна структура на политическото пространство, Диаграмата на Нолан, поставя либертарианството в планарна структура, за да покаже относителното му положение спрямо други идеологии

Либертарианството (понякога и като либертарианизъм, на английски: libertarianism; от френската дума за свобода на френски: Liberté) е термин, използван от широк спектър [1] от политически философии, които са за максимализиране на индивидуалната свобода [2] и колективната свобода[3] [4]. Либертарианците прегръщат гледни точки от този спектър, като се започне от анархистки до минанархистки възгледи [5] .

Либертарианството е политическа идеология защитаваща естествените права - право на живот, лична свобода, право на доброволно сдружаване и стремеж към щастие. В основата на либертарианството е забраната за насилие върху индивида; защитата на личната свобода, решенията и действията на индивида, когато това не накърнява правата на друг индивид или група.

Либертарианството обхваща широк спектър от политически идеи, част от които са в силно противоречие помежду си. Термина либертарианци се използва от анархисти,привърженици на бездържавния социализъм, автономистки марксисти, а от скоро и от привърженици на свободния пазар, анархо-капиталисти, минархисти и други. Общото между тях е критиката на държавата.

Терминът либертарианството първоначално се отнася до философски убеждения относно "свободната воля", а по-късно започва да се свързва с анти-държавен социализъм и политическите движения повлияни от "Просвещението", критични към институционалната власт, която, според тях, служи като форма на социално господство и несправедливост. Докато като цяло, термина запазва своето политическо използване като синоним за всяка социална или индивидуалистична форма на анархизма, в Съединените щати, той започва, да се използва за описание на про-капиталистическия икономически либерализъм повече, отколкото за радикалния, антикапиталистически егалитаризъм.

Форми на либертарианство:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Peter Vallentyne, Libertarianism, в Станфордска енциклопедия по философия, Станфордски университет, версия от 24 юли 2006
  2. Речникова статия за либертарианец (libertarian), в Мериъм-Уебстър речник на английския език и статия за либертарианство (libertarianism)
  3. Професор Браян Мартин, Елиминиране на държавната престъпност чрез премахване на държавата; Мъри Ротбард, Мразите ли държавата?, в The Libertarian Forum, 10/7, юли 1977; Либертарианец не е същото като либертин; Какво не е либертарианството; Уилтън Д. Алтсън, A Libertarian Cheat Sheet; Мъри Ротбард, Мит и истина за либертарианството; Смятате ли се за либертарианец?
  4. Sciabarra, Chris Mathew. Total Freedom: Toward a Dialectical Libertarianism. Penn State Press, 2000, p. 193
  5. Peter Vallentyne, Libertarianism, в Станфордска енциклопедия по философия, Станфордски университет, версия от 24 юли 2006
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Libertarianism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]