Либийско море

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Либийско море
Либийско море при бреговете на Либия
Либийско море при бреговете на Либия
КоординатиN E
Страни с излаз Гърция,  Либия
Либийско море в Общомедия

Либийско море (на гръцки: Λιβυκό Πέλαγος или Livykó Pélagos, на латински: Libycum Mare) е част от Средиземно море. Това название се използва като термин от древните географи и картографи като Полибий, Страбон, Плутарх. Употребата на името продължава и до днес макар и по-рядко.[1]

Либийско море се намира между гръцките острови Китира, Крит и Карпатос на север, а на юг достига до либийското крайбрежие в Северна Африка.[2] С Йонийско море се свързва на северозапад, на север с Критско море, на североизток с Егейско море, а на изток с Левантийско море, част от Леванта. Най-големите градове на Либийско море са Бенгази в Либия и Йерапетра на Крит. В сравнение с Егейско море, което е осеяно с множество острови, Либийско море е смятано от моряците за отворено море.

Либийско море обхваща само няколко малки острова покрай южния бряг на Крит като всички те се намират в териториалните води на Гърция. Заради голямата си дълбочина и подводните течения, Либийско море е по-студено от останалата част от Средиземно море особено покрай критското крайбрежие.

Във водите на Либийско море все още се срещат морските костенурки карета, а из неговите острови гнездят много видове мигриращи птици.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Crete Map, Eastern Crete Development Organization (2004) Fotis Serfas
  2. Любкер Ф. Реальный словарь классических древностей. — М.: Директмедиа Паблишинг, 2007. — ISBN 5-94865-171-2.