Ливия Орестила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ливия Орестила
римска императрица
Livia Orestilla.jpg
Ливия Орестила от Promptuarii Iconum Insigniorum
Лични данни
Родена ок. 20 г.
Починала след 40 г.
Предшествана от Ливия Друзила
Наследена от Лолия Павлина
Семейство
Бракове Гай Калпурний Пизон
Калигула (император)
Династия Юлиево-Клавдиева

Ливия Орестила (на латински: Livia Orestilla) [1], или Корнелия Орестила (на латински: Cornelia Orestilla) [2], понякога и Корнелия Орестина (на латински: Cornelia Orestina) [3] (ок. 20 – не по-рано от 40) е втората жена на император Калигула през 37 г.

По всяка вероятност правилното ѝ име е Корнелия Орестина, въпреки че остава по-известна като Ливия. Предполага се, че е дъщеря на Публий Корнелий Сципион Орестин, претор през 7 г. [4].

През 37 г. Ливия се омъжва за Гай Калпурний Пизон. По време на празненствата по повод сватбата, Калигула принуждава Пизон да даде на Ливия развод и самият той се жени за нея. На следващия ден Калигула обявява, че е постъпил като Ромул и Октавиан Август, които са взели своите жени от други мъже.

Още на следващия ден Калигула се развежда с Ливия, но ѝ забранява да има отношения с Пизон. През 40 г. за съмнения в прелюбодеяние с Пизон те двамата са изпратени в заточение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Светоний, „Животът на 12-те цезари“, „Калигула“ 25.1
  2. Дион Касий, „Римска История“, 59, 8.7
  3. Зонара, „История“, XI, 5
  4. C. Settipani, Continuité gentilice et continuité sénatoriale dans les familles sénatoriales romaines à l’époque impériale, 2000, p. 50 – 52