Лив Тайлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лив Тайлър
Liv Tyler
Лив Тайлър през 2012 г.
Лив Тайлър през 2012 г.
РоденаЛив Рундгрен Тайлър
1 юли 1977 г. (46 г.)
Активност1994-настояще
РодителиСтивън Тайлър (баща)
Бебе Буел (майка)
Брачен партньорРойстън Лангдън (2003 – 2008, 1 дете)[1]
Дейв Гарднър (2014 – )
Значими ролиАрвен в Трилогията Властелинът на пръстените
Уебсайт
Лив Тайлър в Общомедия

Лив Тайлър (на английски: Liv Rundgren Tyler) е американска актриса и модел. Тя е дъщеря на Стивън Тайлър, член на групата Аеросмит и Бебе Буел – певица и модел. По известна е с ролята на Арвен от "Властелинът на пръстените". Има запомнящо се участие и в Аргамедон (1998), и в сериала Блудници (Harlots) 2017-2019

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 1 юли 1977 като Лив Рундгрен[1] в артистичното семейство на певицата Биби Бюъл и Тод Рундгрен и от детството си расте в творческа атмосфера. Биби започва кариерата си на седемнадесет години като моден модел. Необикновеното си име Лив дължи на шведската актриса Лив Улман, чиято снимка била поместена на корицата на популярно списание през седмицата, когато Тайлър дошла на бял свят. Думата liv на шведски означава „живот“.

Почти до десетата си година Лив смята, че Тод Рундгрен е неин баща. Веднъж обаче посещава концерт на Аеросмит, чийто солист Стивън Тайлър е добър приятел на майка ѝ. Там тя среща друга дъщеря на Тайлър и разбира, че с нея си приличат като две капки вода. Научавайки, че Стивън е истинският ѝ баща, и сприятелявайки се с него, на 12 години Лив променя фамилното си име на Тайлър.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата на Лив Тайлър като модел започва на 14, но след по-малко от година тя решава да се съсредоточи върху актьорството. Кариерата на Лив Тайлър в киното започва с клипа на песента Crazy на Аеросмит, в който тя се снима заедно с Алисия Силвърстоун. Нейният филмов дебют е през 1994 г. в „Тревожна есен“. След това се появява в поддържащи роли в няколко филма. В киното Лив се превръща в сензация след участието си в заредения с еротика арт филм на Бернардо БертолучиОткрадната красота“ в средата на 90-те години на XX век. После покорява и широката публика с главни роли в известни филми като „Армагедон“ и „Властелинът на пръстените“. Във филма „Онегин“, заснет по известния роман на Александър Пушкин, Тайлър играе ролята на Татяна Ларина. Звездата признава, че нито веднъж не е чела Евгений Онегин, а текста си е научавала само от сценария.

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Между 2003 и 2008 г. има брак с Ройстън Лангдън, с когото имат едно дете[1]. От 2014 г. насам Лив е обвързана със спортния агент Дейв Гарднър и е щастлива майка на 3 деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Liv Tyler Biography // People. Архивиран от оригинала на May 30, 2012. Посетен на 25.02.2022. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]