Направо към съдържанието

Лигурско море

(пренасочване от Лигурийско море)
Лигурско море
част от Средиземно море
Карта на Лигурско море
Карта на Лигурско море
Страни с излаз Италия
 Франция
 Монако
Дължина250 km
Ширина250 km
Средна дълбочина1200 m
Максимална дълбочина2546 m
Площ15 хил.km2
Соленост38‰
Часови зониUTC+1
ГрадовеГенуа, Савона, Специя, Ливорно, Ница, Монако
43.4983° с. ш. 9.0417° и. д.
Лигурско море в Общомедия
Лигурско море: граници по данни на Международната географска организация (червената линия) и Istituto idrografico della Marina (синята линия).

Лигурско море (на латински: Mare Ligusticum; на френски: mer Ligure; на италиански: mar Ligure; на лигурски: Mâ Ligure) е море в северната част от акваторията на Средиземно море, разположена между Лигурийското крайбрежие на Италия на север, североизток и изток и островите Корсика и Елба на юг и югоизток. На югазапад е широко отворено към останалата част на Средиземно море, а на юг се свърза с Тиренско море чрез протоците източно и западно от остров Елба. Според Международната географска организация границата му на югозапад се прекарва от най-северния нос на остров Корсика до италиано-френската граница, а на югоизток – от същия нос до полуострова югозападно от град Специя. Според Международната хидрографска организация югозападната граница е линията от северозападния нос на остров Корсика при град Калви до полуострова, разположен южно от град Антиб във Франция, а югоизточната – от северния нос на остров Корсика по северния бряг на остров Елба до италианското крайбрежие при град Пьомбино.[1]. В тези си граници дължината и ширината му е около 250 km, площта е 15 хил.km2, средна дълбочина 1200 m, максимална 2546 m, разположена в югозападната му част.[2]

Бреговете му са предимно стръмни и планински, но на изток, в района на устието на река Арно, те са низинни и слабо разчленени. На север е широко отворения на юг Генуезки залив. В източната и югоизточната му част му са разположени малките острови Палмара, Горгона и Капрая. Най-голямата река, вливаща се в него е Арно от изток. Климатът е средиземноморски. Средната февруарска температура на водата на повърхността е 13 °C, а средната августовска – 23,5 °C. Соленост 38‰. Приливите му са полуденонощни с амплитуда до 0,3 m.[2] По бреговете на морето са разположени множество градове и курортни селища на Италия и Франция, най-големи от които са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. International Hydrographic Organization: Limits of Oceans and Seas, 3. Auflage, Montecarlo 1953 (PDF online Архив на оригинала от 2018-10-05 в Wayback Machine., 971 kB)
  2. а б ((ru)) «Большая Советская Энциклопедия» – Лигурийское море, т. 14, стр. 432