Лиз Мъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лиз Мъри
Liz Murray
Лиз Мъри, 2013 г.
Лиз Мъри, 2013 г.
РоденаЕлизабет Мъри
23 септември 1980 г. (43 г.)
Професияписател, мотивацонен лектор
Националност САЩ
Активен период2010 -
Жанрмемоари
Направлениепостмодернизъм
СъпругДжеймс Сканлън
ДецаМая Джийн
Уебсайт
Лиз Мъри в Общомедия

Лиз Мъри (на английски: Liz Murray) е американска мотивираща лекторка и писателка на произведения в жанра мемоари и мотивационна литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Елизабет „Лиз“ Мъри е родена на 23 септември 1980 г. в Бронкс, Ню Йорк, САЩ, второто дете в семейство на бедни и зависими от наркотици родители, които по-късно се заразяват с ХИВ. На 15 години става бездомна, когато майка ѝ умира от СПИН през 1996 г., а баща ѝ се премества в приют за бездомни. Въпреки късното си постъпване в гимназията и липсата на стабилен дом, започва да посещава подготвителната академия по хуманитарни науки в Челси, Манхатън, която завършва вместо за четири за две години.

Отличена е със стипендия на „Ню Йорк Таймс“ за нуждаещи се студенти и постъпва в Харвардския университет през 2000 г. В периода 2003 – 2006 г. се премества от Харвардския в Колумбийския университет, за да се грижи за болния си баща. Завършва Харвардския университет с бакалавърска степен по психология през 2009 г., а след това завършва Колумбийския университет с магистърска степен по психология на образованието.

През 2010 г. е издадена автобиографичната ѝ книга „Да дочакаш утрото“. Тя става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и я прави известна. Получава наградата за ролеви модели на проекта на Белия дом, наградата „Кристофър“ и наградата „Chutzpah“. Книгата е екранизирана в телевизионния филм „Homeless to Harvard: The Liz Murray Story“ (Бездомни за Харвард: Историята на Лиз Мъри) с участието на Тора Бърч и Майкъл Райли.

Лиз Мъри пътува по света, за да изнася мотивационни речи и семинари, за да вдъхнови други лица. Тя е основател и директор на базираната в Ню Йорк компания „Manifest Trainings“, която дава възможност на възрастните да създават желаните от тях резултати в собствения си живот.

По време на трудното си детство пълни в петък раницата си с храна в училищния стол, за да може да предотврати гладуването си през уикенда. След успеха си работи с организацията с нестопанска цел „Благословии в раница“, която снабдява социално слабите деца с храна през уикенда, когато училищните столове са затворени.

На 19 май 2013 г. получава титлата „доктор хонорис кауза“ на публичните услуги от колежа „Меримак“ в Северен Андовър, Масачузетс.

Лиз Мъри живее със семейството си в Ню Йорк.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Breaking Night: A Memoir (2010)
    Да дочакаш утрото. Моят живот по улиците на Ню Йорк до „Харвард“, изд.: ИК „Киви“, София (2019), прев. Калина Момчева

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 1998 Strike! – съпродуцент
  • 2003 Homeless to Harvard: The Liz Murray Story – тв филм, съпродуцент

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Liz Murray в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​