Лили Елбе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лили Елбе
датски художник и транссексуал
Рождено имеАйнар Могенс Вегенер
Роден
Починал
НационалностFlag of Denmark.svg Дания
СъпругаГерда Готлиб (1906 – 1930; анулиран брак)
Лили Елбе в Общомедия

Лили Елбе (на датски: Lili Elbe), родена като Ейнар Могенс Вегенер (на датски: Einar Mogens Wegener) – датски художник и първият човек, върху когото е извършена експериментална операция за смяна на пола.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ейнар е роден на 28 декември 1882 г. във Вайле, Дания, като мъж. В началото той е много талантлив художник пейзажист. Известно е, че докато е студент в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген, се среща с Герда Готлиб и през 1904 г. те се женят.

Ейнар и Герда пътуват много и през 1912 г. се преселват в Париж, където художникът започва открито да се показва в женски дрехи и да се представя за измислената Лили Елбе. Лили става най-добрият и любим модел на Герда, която през същото време е и изключително влиятелен моден фотограф. Тя води двоен живот около две десетилетия – по документи е мъж, а в обществото – жена. Изключително активна е и обича развлеченията, а и има много ухажори, които даже и не подозират, че е мъж. Според някои сегашни източници Лили всъщност е била интерсекс, но е невъзможно да се потвърди това.

През 1930 г. Лили отива в Германия, решена да си направи операция по смяна на пола. Тогава този клон на хирургията е още на експериментално ниво и подобна операция е риск, но все пак Лили решава да поправи грешката, която допуска природата. Първата операция по отстраняването на тестисите минава успешно. Добре минават и следващите няколко операции, но петата и последна по трансплантиране на матка, която би ѝ позволила да има деца, не дава положителни резултати. Отхвърлянето на органа е причината за смъртта на Лили на 13 септември 1931 година. Известно е, че към момента на операцията Лили е била интимна с няколко мъже, чиито личности остават неразкрити.

През 1930 г. Лили вече е сензация по вестниците, а кралят на Дания сам анулира брака ѝ с Герда Готлиб. По това време такива операции граничат с научната фантастика. След смъртта си Лили Елбе и историята ѝ стават сюжет на няколко книги, а освен това случаят ѝ е уникален за сексологията[1]. Все пак операцията ѝ и дневниците на лекарите позволяват хирургията да се развива в тази насока, докато не се извършва първата успешна операция по смяна на пола 23 години по-късно – на Джордж Йоргенсен.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 г. романът „Момичето от Дания“ („The Danish Girl“) на Дейвид Еберсхов, в чиято основа лежи животът на Лили, става национален бестселър, а през 2015 г. е заснета филмовата адаптация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]