Лиляна Павлова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лиляна Павлова
български политик
Lilyana Pavlova 2017-12-18.jpg
Родена

Образование Университет за национално и световно стопанство
Варненски свободен университет
Професия финансистполитик
Политика
Партия ГЕРБ (2011 г.)
Народен представител в:
XLI НС   XLII НС   
Министър на регионалното развитие и благоустройството
9 септември 2011 - 13 март 2013
Лиляна Павлова в Общомедия

Лиляна Павлова Николова е български политик, министър на регионалното развитие и благоустройството в първото и второто правителство на Бойко Борисов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Павлова е родена на 6 декември 1977 г. в София, България.[1] Внучка на партизанина и член на ЦК на БКП Георги Павлов.[2][3][4] Завършва УНСС със степен бакалавър по „Международни икономически отношения" и Варненски свободен университет със степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция". Защитава докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 г.[5]

Професионална и политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Павлова започва работната си кариера през 1997 година като финансов мениджър към програма ФАР BG 9315 – „Програма за обучение на мениджъри". В периода 1998 – 1999 година е офис-мениджър към програма ФАР по проект Темпус – „СМЕ-03051-97 Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари". През 1999 година работи като експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация при УНСС. От 1999 до 2002 година е експерт в Координационното звено по програма ИСПА към министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2002 година работи като експерт в дирекция „Национален фонд" в министерството на финансите. През следващите седем години, до 2009 г., е началник отдел в дирекция „Национален фонд" в министерство на финансите (Финансово управление, контрол и сертификация на средствата от ЕС). От 2009 година е заместник министър на регионалното развитие и благоустройството.

На 7 септември 2011 г. Павлова е посочена от премиера Бойко Борисов за министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия по-рано оставка във връзка с кандидатирането си за президент Росен Плевнелиев.[6] Народното събрание приема оставката на Плевнелиев и одобрява Павлова като нов министър на 9 септември 2011.[7]

Тя е първата жена министър в сферата на строителството, считано от 1878 г. Павлова владее свободно английски и руски език.

Лиляна Павлова е министър за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. от квотата на ГЕРБ от 4 май 2017 г. до края на 2018 г.

Зам. министър-председател[редактиране | редактиране на кода]

След подадената оставка на Симеон Дянков на 18 февруари 2013 г. от постовете вицепремиер и министър на финансите, министър-председателят първоначално предлага Лиляна Павлова да заеме поста вицепремиер, но това не се осъществява. Борисов взема решение да не сменя (от двете длъжности) Дянков и подава оставка на правителството на 20 февруари 2013 г. Тя е приета от НС на следващия ден.

Заедно с баща си, проф. Павел Павлов, заместник-ректор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Лиляна Павлова е един от учредителите на сдружението на магистрите по публична администрация и социални дейности „Академика – Магистър – Интелект“.[8]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]