Ернст Линдельоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Линдельоф)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ернст Линдельоф
Ernst Leonard Lindelöf
финландски математик

Роден
Починал
Погребан Хелзинки, Финландия

Образование Хелзинкски университет
Научна дейност
Област Математика

Ернст Леонард Линдельоф (на фински: Ernst Leonard Lindelöf) е финландски математик с трудове по комплексен анализ, диференциални уравнения и топология.

Роден е в семейството на Леонард Лоренц Линдельоф — професор по математика в Хелзинкския университет, с основни трудове по диференциална геометрия и вариационно смятане. Когато, през 1887, Линдельоф записва математика в университета, баща му е вече пенсиониран. По време на учението си, той прекарва две години в Стокхолм и две в Париж. През 1895 защитава дисертация си Върху пълните системи и пресмятането на диференциални инварианти на непрекъснати крайни групи в университета в Хелзинки и започва да преподава там, следвайки семейната традиция, първо — като доцент, а след това, от 1903, като професор. Остава професор в Хелзинкския университет до оттеглянето си от академична дейност през 1938.

Първата статия на Линдельоф се появява още през 1890, в нея доказва съществуване на решения на някои класи диференциални уравнения. След това, насочва вниманието си към аналитичните функции. Използувайки известни трудове на Миттаг-Лефлер, върху асимптотично развитие на редове на Тейлър, успява да докаже важни резултати за поведението на функция около нейна съществена особеност. Линдельоф публикува и трудове върху редове на Фурие, Гама-функция и конформни изображения.

Най-известният му труд, обаче, е върху аналитичното продължение, който се появява през 1905 и е озаглавен „Смятането с резидууми и неговите приложения в теорията на функциите“ (Le calcul des résidus et ses applications à la théorie des fonctions). Този труд, преведен на няколко езика, дори и днес продължава да представлява интерес за математиците.

В комплексния анализ, на негово име, са наречени следните резултати: хипотеза на Линдельоф, теорема на Линдельоф, принцип на Фрагмен-Линдельоф, а в топологията - лема на Линдельоф и пространство на Линдельоф.

Сред учениците на Линдельоф личат имената на други двама видни финландски математици – Ларс Алфорс и Ролф Неванлинна.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Lindelöf, E. Le calcul des résidus et ses applications à la théorie des fonctions. Paris, 1905, Gauthier-Villars.
  • Myrberg, P. J. Ernst Lindelöf in memoriam, Acta Mathematica 79, 1947