Линкълнс Ню Сейлъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Линкълнс Ню Сейлъм
New Salem village.JPG
САЩ
Red pog.png
Линкълнс Ню Сейлъм
Илинойс
Red pog.png
Линкълнс Ню Сейлъм
Страна Флаг на САЩ САЩ
Щат Илинойс

Линкълнс Ню Сейлъм или Ню Сейлъм на Линкълн (на английски: Lincoln's New Salem) e исторически възстановено селище в окръг Менърд, щата Илинойс, Съединените американски щати. То представя бившето село Ню Сейлъм (на английски: New Salem) на президента на САЩ Ейбрахам Линкълн.

Не бива де се бърка с едноименното село Ню Салем в същия щат Илинойс, но в окръг Пайк, намиращ се на запад-югозапад край границата на щата.

Намира се на 20 мили от град Спрингфийлд, столицата на щата Илинойс. В къщата, в която е живял Линкълн, е уреден музеят Lincoln`s New Salem Historic Site.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селището възниква, когато американците Джеймс Рътлидж и Джон Камрон построяват воденица на река Сангамон през 1828 г. То започва да се разраства, което се дължи не само на съседството с град Питърсбърг (днес с ок. 2300 жители), но повече на факта, че по онова време е било погранично село.

В него са живеели до към 20 - 25 семейства. Поминъкът обаче не е бил типично селски: имало е 4 бакалници, зарзаватчийница, кръчма, ковачница, бъчварница, дарак, дърводелец, обущар, шапкар, кожар, както и кръчма и сграда за училище/църква. Когато обаче правят Питърсбърг административен център, селото бързо се обезлюдява и окончателно е изоставено през 1840 г.

Е. Линкълн[редактиране | редактиране на кода]

Ейбрахам Линкълн пристига в града през 1832 г. на 22-годишна възраст и живее там 5 год. По време на престоя си в Ню Салем той сменя няколко професии — войник, бакалин, пощенец, земемер, железничар и др. С пристигането си умело печели в селото на местните избори, но губи в окръга. През 1834 г. обаче печели. Мести се в Спрингфийлд, също в избирателния окръг, през 1837 г.

Възстановяване[редактиране | редактиране на кода]

Старото село Ню Сейлъм е възстановено като селище с днешното име по време на Великата депресия в края на 1930-те год. Днес в него има 23 къщи, от които има само 1 е запазена в оригиналния си вид.

То е превърнато в истински исторически център — в него има множество музеи, като повечето са свързани с престоя на Линкълн в това малко населено място. Там се намира Lincoln`s New Salem Historic Site — къща-музей на великия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]