Липо Вани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Липо Вани
италиански художник от Сиенската школа, документиран в Сиена през 1341-1375 г.
Роден
1315 г.
Починал
1375 г. (60 г.)
Активен периодот 1340 г. до 1375 г.
Липо Вани в Общомедия
Таволета от Сиена: Книгата за данъците
Обвързването на Мария, 1360 г., Сан Леонардо ал Лаго, Монтериджони,
Разпятие с девата, детайл, ок. 1355 г.

Лѝпо Вàни (на италиански: Lippo Vanni, † вероятно 14 век) е италиански художник от Сиенската школа,[1] документиран в Сиена през 1341-1375 г.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Липо Вани е брат на Андреа Вани и като своя брат е не само художник, но и политик, заемащ няколко длъжности в сиенското правителство, включително и в състава на сиенския Съвет на Дванадесетте.

В сиенските архивни документи се споменава името му за първи път през 1344 г., когато болницата „Санта Мария дела Скала“ му поръчва илюстрации на „Книгата на хоралите“. След време тази история приема криминален обрат: Липо взема тази книга и я залага, и то така, че собственикът – болницата се принуждава да си върне ръкописа с помощта на съдебно искане и войници. Сега е трудно да се каже доколко е вярна тази история. Едва ли Липо е обикновен примитивен крадец. По-скоро на него не му се е отдало просто да се договори за устройваща го цена за своята работа.

Липо Вани израства със сиенската художествена традиция в началото на Треченто. В своите творби той демонстрира силно влияние от Липо Меми, Симоне Мартини, братя Амброджо и Пиетро Лоренцети и Николо ди Сер Соцо. Той се занимава с миниатюра, кавалетна живопис и фреска.

Ранните произведения на Липо са почти изключително миниатюри на ръкописи. Сред тях може да се назоват Libro dei conti correnti (Сиена, Папска семинария „Пий XII“), Антинофарий (1345 г. Сиенска катедрала), „Градуал“ за Колегиалната църква в Казоле д’Елса (1345-50 г.), църковната книга „Антинофарий Бери“ (Кеймбридж, Музей „Фог“).

Творби, които се приписват на Липо Вани през 1350-60 г., включват „Мадоната с Младенеца“ (Перуджа, Национална галерия на Умбрия), миниатюрите към Chorales del Seminario (Сиена, Семинария на Понтификата на Пий XII), ръкопис „Антифонарий“ (Сиенска катедрала) и фреската „Мадоната с Младенеца и четирима светии" в параклиса Мартиноци на базиликата „Сан Франческо“, която е изпълнена като олтарен полиптих с позлатена дървена рамка, предела и други детайли.

През 1360 – 70-те г. Липо Вани декорира триумфалната арка на хора и изписва серия фрески „Сцени от живота на Мария“, „Светци“, и „Добродетели“ в църквата „Сан Леонардо ал Лаго“ под Сиена. В същия период той изписва триптих-реликварий „Свети Доминик, св. мъченик Петър и Тома Аквински“ (1372-74 г.), който сега се пази във Ватикана (Християнски музей).

Миниатюра

Липо Вани работи почти изключително в Сиена. Той е консервативен художник, съхраняващ сиенската традиция[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. B. Berenson., Italian pictures of the Renaissance, Oxford 1932, p. 590
  2. C. Volpe, Su L. V. da miniatore a pittore, in Paragone, XXVII (1976), 321, pp. 54-57
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Липпо Ванни“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​