Лисича козина (мъглявина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лисича козина
NGC2264
Sh2-273
емисионна
Мъглявината Лисича козина, снимана през 2009 г. от телескопа „Шулман“
Мъглявината Лисича козина, снимана през 2009 г. от телескопа „Шулман“
Орбитални параметри
(Епоха J2000)
Подтиптъмна
КласH II
Разстояние2700 ly
СъзвездиеЕднорог
Лисича козина в Общомедия

Лисича козина е мъглявина, намираща се в съзвездието Еднорог, включена в региона NGC 2264. В Каталога на Шарплес тя е под номер 273.

Информация[редактиране | редактиране на кода]

Това образуване от газ и прах се намира в съзвездието на Еднорог, недалеч от дясната ръка на Орион.

Тя е малък участък от много по-голям комплекс, известен най-вече като зоната на Коледната елха. Интересната мъглявина Конус е част от същия този облак.

Червените зони на тази мъглявина са представляват водороден газ, който излъчва собствена светлина под въздействието на обилното ултравиолетово лъчение, идващо от горещите, сини звезди на звездния куп. Сините зони светят поради друга причина: те са главно облаци прах, които отразяват същата тази синкавата светлина на околните звезди.

Популярното име на тази мъглявина идва заради приликата с яка, направена от козина на червена лисица.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fox Fur Nebula в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​