Литературен вестник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Литературен вестник“
Глава на „Литературен вестник“, год. VI, бр. 15, 17 април 1996.
Информация
Видседмичник
Начало11 февруари 1991 г.;
преди 33 години
 (1991-02-11)
Цена1, 50 лв.
СобственикФондация „Литературен вестник“
ИздателФондация „Литературен вестник“
РедакторРедакционен съвет: Юлия Кръстева, Богдан Богданов, Кристиян Редер, Боян Биолчев, Ханс Улрих Рек, Никола Георгиев (до 2023)
Бойко Пенчев, Галин Тиханов, Георги Господинов, Дария Карапеткова, Йордан Ефтимов, Мирела Иванова, Михаил Неделчев (от 2024)
Главен редакторАмелия Личева
Помощник-редакторРедакционна колегия: Пламен Дойнов, Ани Бурова, Камелия Спасова, Мария Калинова, Емануил А. Видински
Езикбългарски език
Тираж600-9000
СедалищеСофия
Сайтlitvestnik.com

„Литературен вестник“ е български вестник за литература, литературна критика и изкуство. Излиза седмично, без прекъсване от февруари 1991 г.; днешният му формат е таблоиден, с обем 16 страници, черно-бял. ISSN 1310 – 9561.

Вестникът се стреми към съвременно звучене, отличава се със съвременен дизайн и се стреми да представи модерните тенденции в литературата, литературната критика и хуманитаристиката. Към вестника има и издателство, което публикува критически сборници и други книги[1].

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Глава на „Литературен вестник“, год. I, бр. 28, 19 август 1991. В средата – карикатура на Слави Петрински.

Започнал да излиза през 1991 г. като национален седмичник за литература и култура, той със сигурност е единственото периодично издание с такъв характер, появило се след 1989 г. и оцеляло до днес.

Вестникът се утвърждава като основна сцена на съвременната българска литература и култура от началото на 90-те години. Изданието стои в центъра на радикалната смяна на литературния език и мисленето за литературата в този период.[2] На неговите страници са тръгнали вече три поколения автори, чиито представители днес са сред най-известните български писатели и хуманитаристи. „Литературен вестник“ винаги е бил отворен за младите, за техните дебюти, но и работилница за новото в литературата от всички поколения.

Основни акценти в „Литературен вестник“ са новата българска литература, оперативната критика за книги, театрални представления, концерти и филми, актуалното от световната художествена литература и хуманитаристика, новите прочити на българската класика, насърчаването на дебютите на млади автори и пр.

Редактори[редактиране | редактиране на кода]

Главни редактори през годините[редактиране | редактиране на кода]

Настояща редколегия[редактиране | редактиране на кода]

Редактори на „Литературен вестник“ през годините[редактиране | редактиране на кода]

Дизайнери[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

25-годишен юбилей, април 2016
Конфликтът в „Литературен вестник“, 2016