Литци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Литци
РоденаЛитци Ваня Домингес Балдерас
27 октомври 1982 г. (1982-10-27) (41 г.)
Активност1999–
РодителиСесилия и Луис
Брачен партньорХайме Сегура – режисьор
Значими ролиМаргарита
(Къде си татко?)
Мариса Лухан
(Камериерка в Манхатън)
Уебсайт
Литци в Общомедия

Литци Ваня Домингес Балдера(на испански: Litzy Vannya Dominquez Baldera) е мексиканска актриса и певица. Позната е в България с теленовелите „Къде си татко?“ и „Камериерка в Манхатън“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Литци е родена на 27 октомври, 1982 в град Мексико сити, Мексико. Има трима братя – Лили, Луйви и Луис. Тя е зодия Скорпион, висока е 1.69 и тежи 50 кг. Цветът на косата ѝ е черен, а на очите маслинен.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 13 години, актрисата влиза в групата „Jeans“. През 1997 г. напуска групата и започва солова кариера. Когато е на 15 години подписва договор и издава първия си албум „Transparente“. Дискът има голям успех и някои от песните застават на челните места в класации. Песента „No te extrano“, която се издига в класации в различни страни включително и Европа, става саундтрак на мексиканския филм „Sexo, Pudor y Lágrimas“. През 2000 година, Литци пуска втория си албум - „Más Transparente", който отново постига големи успехи и извън Мексико. През 2003 година, излиза и третия ѝ албум – „La Rosa“.

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата ѝ като актриса започва през 1999 г. в теленовелата на „Телевиса“ - „ДКДА: Мечтите на младостта“. След няколко месеца на снимачната площадка, тя напуска продукцията поради здравословни проблеми. Първата си главна роля получава в теленовелата на компания „Телемундо“ - „Даниела“. В тази продукция актрисата играе ролята на Даниела Гамбоа – момиче с мечта да стане балерина, но емигрира и попада в непознат, за нея свят. Литци се изявява и в театъра, като през 2003 година, замества Лусеро в главната роля в мюзикъла „Regina, un musical para una nación que despierta“. Най-голяма известност добива през 2005 г. с главната роля на Маргарита в теленовелата на „Телемундо“ - „Къде си татко?“. За тази роля, Литци е обявена за една от най-добрите съвременни актриси. Следват само главни роли в теленовели като „Грешница“ и (2009/10) „Обичай ме глупчо!“ (2010). През следващата година, тя се завръща в „Телемундо“, като протагонистка в теленовелата „Камериерка в Манхатън“. Партнират ѝ актьори, като Еухенио Силер, Хорхе Едуардо Гарсия, Ванеса Вийела и др. Там се превъплъщава в образа на Мариса Лухан – жена от Мексико, която след поредица от проблеми в родната си страна, решава да започне живота си на чисто заедно със сина си Лало, като заминава за Манхатън и си намира работа като камериерка в елитен хотел, където намира истинската любов и животът ѝ отново се преобръща.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

По време на снимките на „Камериерка в Манхатън“, Литци се запознава с Хайме Сегура, който по онова време е режисьор на теленовелата. Двамата са женени и до днес.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]