Литъл Джо 1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Литъл Джо 1 (LJ-1)
Данни за кораба
Ракета-носителЛитъл Джо I
Полет на Мъркюри №1
КосмодрумУолъпс Айланд, Вирджиния
Старт21 август 1959
Кацане21 август 1959
Продължителност на полета20 секунди
Брой обиколкибалистична траектория
Изминато разстояние800 м
Апогей610 м
Маса1159 кг

Данни за екипажа
Членове на екипажабезпилотен
ПозивнаLJ-1
Свързани космически мисии
Предишна Следваща
BJ-1
Литъл Джо 1 (LJ-1) в Общомедия
„Литъл Джо 1“ на стартовата площадка.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Мисията Литъл Джо 1 (LJ-1) (на английски: Little Joe 1) първият изпитателен полет на ракетата Литъл Джо I за проверка на системата за аварийно спасяване (САС) в рамките на програма „Мъркюри“.

Полетът[редактиране | редактиране на кода]

На 21 август, около половин час преди планирания старт, двигателите на САС се самозапалват и изстрелват макета на капсулата на „Мъркюри“ от стартовата площадка. корабът достига височина около 610 м и се приземява на разстояние около 800 м от стартовата площадка. Времето на полета е около 20 секунди.

Разследването разкрива причините за „нерегламентираният“ старт. Акумулаторите са незаредени и предполетната подготовка включва зареждането им. Фабричен дефект или грешка при свързването им довежда до късо съединение. Това от своя страна води до задействане на стандартната програма „отказ от главния двигател“. Датчиците определят височината като недостатъчна и „дават“ команда за задействане на пироболтовете за изстрелване на капсулата и за задействане двигателя на САС. Двигателите са отделени автоматично, но недостатъчната мощност на акумулаторите не позволява да се подаде команда за отделяне на обтекателя и да се отворят парашутите. Това довежда до свободното им падане в морето.

Източници[редактиране | редактиране на кода]