Лиценз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Лиценз или лицензия е дума от латински произход, означаваща разрешение за извършване на определено действие. Юридическият термин се отнася за документ или административен акт, с който се дава разрешение от единственото лице, организация или от държавата, които имат право да дадат такова разрешение.!

Лицензът определя конкретните дейности, които са разрешени и конкретните условия, които трябва да се спазват. За разлика от договорите, в най-общия случай лицензът е тясно свързан със законите на държавата и неспазването на предвидените условия автоматично отнема разрешението за извършване на посочената дейност.

Примери за лиценз са разрешителното за лов или риболов, или за извършване на приватизационни сделки, давани от държавата.

Лицензът за свободна документация на ГНУ е подобен лиценз. Той се опира на законите за авторско право в различните държави, според които единствено авторът на дадено интелектуално творение може да разреши ползването, разпространението и/или промяната на това творение. Всяко произведение, публикувано с този лиценз, дава на всеки правото и техническата възможност да ползва, променя и разпространява произведението, стига новите версии да се предлагат със същия лиценз и условия. Никой издател не може да откаже да даде правата за промяна и разпространение, защото според лиценза, в този случай самият той губи правата за разпространение — за Уикипедия това гарантира, че натрупаните знания ще останат достъпни.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]