Ли Тъгуай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ли Тъгуай

Според легендите оригиналното му име е Ли Сунг. Счита се, че е бил ученик и личен приятел на самият Лао Дзъ, знаменит китайски философ, пръв разкрил пред хората Пътят на Дао. Тъгуай 40 години така всеотдайно медитирал, че забравял дори да яде и спи.

В миналото представителен, той се изобразява като куц разрошен и с мръсно лице просяк. Темпераментен и заядлив по характер, Тъгуай е известен с великодушието си към бедните, болните и нуждаещите се.

Разказват, че веднъж, решавайки да посети Лао Дзъ, той оставил тялото си на свой ученик, като му поръчал, ако до седмица време духът му не се върне, то тялото да бъде изгорено. На седмия ден сутринта ученикът получил вест, че майка му е на смъртно легло и бързайки да я посети, изгорил тялото на учителя си. Когато Тъгуай се завърнал не открил тялото си и набързо се вселил в намерено в близката гора мъртво тяло на куц просяк. Напръсквайки с вода бамбуковата патерица на просяка, той я превърнал в железен бастун, зарад което е и популярния му прякор Ли – Железния Бастун.

Той носи вълшебна кратуна (символ на Вселената), в която забърква лечебни билки. Тъгуай простил и с вълшебен еликсир възвърнал към живот майката на своя ученик, изгорил тялото му и дори му дал хапче, за да живее 200 години. Вечер Ли се смалява дотолкова, че може да спи в кратунката си. Понякога го рисуват яздещ митичен звяр (химера).