Ловец на подводници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съветски ловец на подводници от проекта 122 от времето на Втората световна война

Ловец на подводници е подклас малък боен кораб, предназначен за издирване и унищожаване на подводници при носене на дозорна служба или охрана на транспортни съдове и кораби. Появяват се в периода на Първата световна война, а най-голям разцвет имат през Втората световна война. Размерите и ходовите им характеристики варират в широки граници, въоръжението им се състои от дълбочинни бомби и малокалибрени оръдия. В следвоенния период усъвършенстването на подводниците изисква увеличение на размерите на корабите, които могат ефективно да се борят с тях и да носят необходимото за това оборудване и въоръжение, във връзка с това строителството на ловци на подводници е преустановено.

Запазени и действащи такива кораби има в Норвегия, като HNoMS Hitra, който е плаващ музей, също и PC1610, и двата от Втората световна война, а Le Fougueux е построен през 1953 на базата на чертежи от САЩ от времето на Втората световна война [1].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Охотник за подводными лодками“ и страницата „Submarine chaser“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.