Ловнидол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ловнидол
Общи данни
Население 268 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 38,727 km²
Надм. височина 431 m
Пощ. код 5423
Тел. код 067308
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 43966
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   кмет
Севлиево
Иван Иванов
(ГЕРБ)

Ловнидол е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

В село Ловнидол има както низини така и хълмове и високи части. Гледката от високите части е прекрасна, наблюдава се и областта Витата стена. Селото е разположено по пътя Севлиево-Дряново (с малка отбивка от него на север). От с. Ловнидол може да се излезе директно към 4 града на България: Севлиево, Габрово, Дряново и Велико Търново. Цялото село е разположено на южен склон и гледа към предпланината на Стара Планина-Стражите (това е гърбът на Витата Стена, която се вижда, ако пътуваш по пътя Севлиево-Габрово. Действително селото е разположено по протежение на няколко дола, най-дълбокия от тях минава през самия център. С доловете е свързано и името на селото. В землището на с. Ловнидол има много дивеч – сърни, лисици, глигани, зайци, чакали.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Ловнидол е разположено до стар Римски път, водещ от Дунава, през Стара Планина до Одрин и Цариград. Преданието разказва, че днешното село Ловнидол води началото си от старото село Харбалай, разположено източно, на стария римски път. В края на 18 век селото Харбалай било изгорено от турците и жителите му се разбягали. Голяма част от населението се преместило на запад и се заселило около чифлика на бей-аянин, от двете страни на обраслия с гори дол. Първоначално получило названието Чифлик, а по късно и името си Ловнидол е получило от дола, по протежение на който е разположено. Във всички стари документи селото е написано като Ломиндол (от думата ломи, рони се – брегът на дола). Постепенно първоначалното име се е изменило на Ловни дол (записано в парусията на Батошевския манастир 1839 година и в парусията на местната църква.

Още от старо време най-добри за лов на соколи били условията в местностите в близост до Витата стена. Най-ранният документ, който свидетелствува, че в Севлиевско е имало соколари, е от 1477 г. Това е регистър за соколарите от Румелия, в който е записано: „Село Ломни дол /дн. Ловнидол/, спадащо към Търнова: къщи неверници – 4.“ Четири домакинства от село Ловнидол формират соколарски тимар, а само две години по-късно е създаден значителен резерв от соколари и в близкостоящото село Търхово.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Първата църква в с. Ловнидол е построена през 1839 година. Камбанарията на тази църква е построена 1840 година.

Сградата на тази църква била ниска, закопана в земята, без широки и светли прозорци, без кубе и камбанария за да не прави впечатление от външната страна, както и всички български църкви, построении по време на османската власт.

Макар и ниска, вкопана в земята, размерите на сградата за една църква в този период били значителни. Колони разделяли вътрешното пространство на два кораба. Имала два входа – южен и западен, през западния се влизало чрез няколко стъпала. Изящни дърворезби, оформляли иконостаса, амвона, трона и пр.

Според преданието старата църква била построена на мястото на някой си дядо Констадин.

Църквата получила името на римския император Константин и импеатрица Елена, обявени за свети.

Денят на св. св. Константин и Елена бил обявен за празник на селото (3 юни). В този ден се е провеждал и сборът на селото.

След освобождението от османска власт, построеният така храм става неудобен.

Под ръководството на църковното настоятелство и свещеник Петко Петров Кунчев, през 1938 година старата църква е съборена и на същото място започва строеж на нова църква. Проектът е изработен от архитект Никола Иванов Ганев от София.

Строежът ръководят Енчо Бонев и Драгомир Драганов – архитекти от Габрово.

През декември 1938 година строежът е завършен, под ръководството на майстор строител Ганчо Цанков Миралай. Сградата е струвала 97 500 лева.

Всички икони са нарисувани от Арчил Кикодзе – руснак.

Поставен е иконостасът от старата църква.

Текстът е подготвен по „Кратка история на с. Ловнидол“, написана от Георги Николов Гализов – заслужил учител, живял и преподавал история в селското основно училище „Кирилл и Методий“, дългогодишен негов директор.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Денят на св. св. Константин и Елена бил обявен за празник на селото (3 юни). В този ден се е провеждал и сборът на селото.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности: Георги Николов Гализов – заслужил учител, живял и преподавал история в селското основно училище „Кирилл и Методий“, дългогодишен негов директор.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]