Ловико (Сухиндол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лозен (Сухиндол))

ФК Ловико е български футболен отбор от град Сухиндол. Основан е през 1949 г. Наследник е на предшестващите физкултурни дружества „Вихър“, „Пирин“, „Юнак“, „Туран“, „Лозен“, „Белите орли“ и „Чардафон“. Играе домакинските си мачове на стадион „Лозен“, който е построен през 1948 г. и е с капацитет 6000 зрители.

В края на 80-те години отборът се казва Лозен, а в началото на 90-те отборът играе във „В“ РФГ под името Сухиндол. От 1993 г. играе в Северозападната „В“ РФГ. През 1995 г. се обособява като отделно дружество под името „Ловико“. Основен спонсор на отбора е ЛВК „Гъмза“. Треньор на отбора става Стоян Петров, а в състава играят футболисти като Гошо Георгиев – шампион на България с отбора на Етър, Христо Петров, Пламен Буюклиев, Виктор Нанков, Димитър Гюджеменов, Йордан Чолаков, Иван Курдов и др. Отборът печели купата на Аматьорската лига и два пъти е втори на Републиканското работническо първенство. По това време поп певецът Веселин Маринов също се изявява като футболист на отбора.[1][2]

През 2001 г. обаче поради финансови причини отборът се отказва от участие в първенството на „В“ група. С лиценза на „Ловико“ и с някои футболисти на отбора заиграва „Етър 1924“, който следващата година се обединява с шампиона на България за сезон 1990/91 „Етър“. „Ловико“ заиграва във „А“ ОФГ-Велико Търново, а от 2003 г. се преименува на „Лозен“.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]