Лозен (област Пазарджик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лозен.

Лозен
      
Герб
Общи данни
Население 915 души[1] (15 юни 2020 г.)
77,7 души/km²
Землище 11,978 km²
Надм. височина 239 m
Пощ. код 4489
Тел. код 03567
МПС код РА
ЕКАТТЕ 44053
Администрация
Държава България
Област Пазарджик
Община
   кмет
Септември
Васка Рачева
(независим)
Кметство
   кмет
Лозен
Дойчин Анчев
(ГЕРБ)

Лозен е село в Южна България. То се намира в община Септември, област Пазарджик.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Лозен се намира в югозападните покрайнини на пазарджишкото поле. Разположено на двата бряга на Селска река, която е десен приток на Чепинска река, течаща на около един километър на запад. Надморската височина на селото е 230 m. През селото минава международният път София-Пловдив. Намира се на 13 km от областния град Пазарджик. Близките села до него са: Братаница, Ветрен дол, Варвара, Ковачево и общинският център Септември.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1633 г. на територията на днешното село е имало само турско население и няколко турски кашли (овчарници). Оттук селото носи старото си име Ясъ кашли (от турски овчарници). По-късно, на два километра югозападно от тези кашли, възниква старото село Лозен. То се намирало между Ветрен дол и Лозенската река, там където минава днешният асфалтов път за Ветрен дол. След време се появява страшна чумна епидемия, която е описана в „Записките“ на Захари Стоянов. Оцелелите хора се преместили в горния край на селото при Кашлите, за да оцелеят и намерят поминък. И така в ранната турска епоха възниква Уджалар, като малко турско селце, а името Уджалар на турски означава „малко кюше или ъгъл“. По-късно турците от това селце изчезнали и то се населило изцяло с българско население, а приходящи били само циганите, които идвали да работят временно. Така селото се разделило на две – Исши (Ясъ) кашли и Уджалар. Това проличава по-късно, когато са намерени две турски гробища – едното на север от Лозен, другото на изток. Българските гробища са стари и нови. Старите са близо до коритото на Чепинска река. След прииждането на реката те са преместени по-близо до селото, където се намират и днес. По времето, когато селото е било разделено на Исши кашли и Уджалар, се е смятало, че Уджалар е било по-будно село, защото са си назначили кмет – Стою Тодоров Попов – Кьосето. Враждата между двете села е голяма. Хората се карат за добитък, за имоти, за моми и ергени. Тази вражда остава с поколенията до по-късни години, когато Уджалар се нарича вече „Китай махала“. През 1876 г., когато се подготвя Априлското въстание, хора от Исши кашли взимат участие в тайния комитет на Васил Левски, който се намира в Кьосе Моратово – днешна Братаница.

Според народното предание селото е опожарено от кърджалии. Според турски документи от 7 май 1845 г., намиращи се в архива на Народната библиотека в София, Татарпазарджишкото село Ясъкашла е владение на турски големец (бей).

С Указ № 104 от 25 март 1902 г. двете села Исши кашли и Уджалар се обединяват и образуват старото село Лозен. Един вид Уджалар остава част от махала.

До 1978 г. селото е част от община Варвара.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • ЦДГ „Детски рай“, сградата на детската градина е открита официално през 1991 г.
  • ОУ „Христо Смирненски“ – училището е построено през 1930 г.
  • Народно читалище „Просвета“ е основано през 1929 г. от будния читалищен деятел Стоян Вълчев. То развива културния живот и изучава традициите и краезнанието на селото.
  • Църквата „Света Петка“ е построена през 1895 г. Сградата е изписана с автентични икони, които са обновени и реставрирани от художничката Елена Цанкова от с. Лозен по случай стогодишнината през 1995 г.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Празникът на Лозен се нарича „Ден на плодородието“. От 2008 г. се празнува в последната събота на август.
  • Традиционният местен кукерски празник се представя на Васильоден (1 януари). Големи и малки се маскират, облечени в карнавални костюми и обикалят селото да прогонят злите духове, като сурвакат за здраве и късмет стопаните.
  • Църквата „Света Петка“ отбелязва храмовия си празник Петковден (14 октомври) с тържествен водосвет и курбан за здраве и берекет на селото.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Футболният клуб на селото се казва „Тракия“ – Лозен. През 2008 г. стадионът на селото е обновен и е именуван на „Георги Бенковски“ – това име е носел клубът до 1979 г., преди да се преименува на „Тракия“. Основател на футболния клуб в Лозен е Фердинанд Попов.