Локарно (кинофестивал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Piazza Grande

Филмовият фестивал в Локарно (Film Festival Locarno) е международен кинофестивал, който се състои ежегодно в град Локарно в италианоговорещия кантон Тичино, Швейцария - един от най-старите и реномирани в света, редом с тези във Венеция, Берлин, Сан Себастиан, Карлови Вари.

Първото му издание е през 1946 г., провежда се всеки август. Особена черта на фестивала са прожекциите на централния площад, „Пиаца гранде“, на които 8 000 зрители могат да гледат премиерните филми на открито на един от най-големите екрани в света (26 на 14 метра).

Голямата награда, чието парично изражение е 90 хил. швейцарски франка (поделяни по равно между режисьора и продуцента), е за най-добър филм в международната конкурсна програма е Златен леопард (връчва се от 1968 г., преди това наградата е носила името "Златна платноходка"). Вторият филм от класацията в същата програма се награждава със специално отличие на журито (наричано още Награда на Аскона и Лозоне), с парично изражение от 30 хил. швейцарски франка за режисьора и продуцента на произведението. Три Леопарда се раздават съответно на най-добър режисьор, най-добра актриса и най-добър актьор отново в рамките на международната конкурсна програма.

Официален партньор на фестивала е цифровото кино XDC[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. XDC — официален партньор на международния кинофестивал в Локарно.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]