Локомотив (стадион, Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Стадион „Локомотив“.

Стадион Локомотив
Dsc01891a.jpg
Трибуна Спортклуб и стълбовете за осветление
Map of Plovdiv.png
42.1339° с. ш. 24.7717° и. д.
Местоположение в България Пловдив
Общи данни
Прозвище „Лаута“
Адрес Пловдив 4000, парк Лаута
Построен 1980 – 1982 г.
Открит 1982 г.
Обновен 2010 г., 2013 г., 2016 г., 2019 г.
Поддържан от ПФК Локомотив Пловдив
Покритие Тревно
Архитект Здравко Василков
Капацитет 12 000 седящи места
Размери 105,3 м x 71,4 м
Използван от
ПФК Локомотив Пловдив (1982-)

Стадион „Локомотив“ е основното игрище на ПФК „Локомотив“, Пловдив. Стадионът има 12 000 седящи зрителски места. Намира се в парк „Лаута“ в Пловдив. Официално е открит през 1982 г. и е частично реконструиран през 2010 г., 2013 г., 2016 г. и 2019 г., като при последната реконструкция са поставени около 2000 нови седалки.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Стадион „Локомотив“ е разположен в парк „Лаута“, намиращ се в югоизточната част на Пловдив. Съоръжението е част от спортен комплекс със същото име, състоящ се от стадион с лекоатлетическа писта, три помощни терена, тенис кортове, зала за волейбол и закрита лекоатлетическо хале. При построяването си, капацитетът му е предвиден да побира 24 000 души. Впоследствие обаче той е намален няколко пъти и към момента побира около 12 000 души. Централната трибуна на стадиона е покрита с козирка. Размерът на игралното поле е 105,3 м на дължина и 71,4 м на ширина. Теренът е основно ремонтиран през 2016 г., като са изградени модерна дренажна и поливна система. Стадионът разполага с осветителната система с мощност от 1898 лукса.[1][2] Прожекторно-осветителната уредба е разположена на четири мачти с височина 40 м плюс надстройка с височина 5,50 м и работна площадка. На всяка от тях са разположени 46 броя прожектори в структура от 8 реда и 6 колони. Осветлението позволява излъчване на HD телевизионен сигнал и на мачове от турнира Шампионска лига.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Стадион „Локомотив“ и прилежащият му комплекс попадат в периферията на пловдивския квартал „Тракия“, на границата с широкия градски център на Пловдив. На изток спортното съоръжение граничи с парк „Лаута“, основната зелена система в югоизточната част на града, на запад – с Аграрния университет в Пловдив, а на юг – с имот, собственост на Министерство на отбраната. На север е транспортната връзка на стадиона с бул. „Санкт Петербург“, която е единствения подход към комплекса. Предвижда се изграждане на втори подход, който да осигури достъп до комплекса от ул. „Димитър Ризов“.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Автобусни спирки в близост до стадион Локомотив:

Спирка № Име Линии
234 стадион Локомотив 18, 24, 29, 44, 9
219 Чайка Фарма 18, 24, 29, 44, 9
1011 ЖК Тракия (А-12) 21, 25, 29, 66

Автомобил[редактиране | редактиране на кода]

Достъпът за автомобили до стадион Локомотив се осъществява по ул. „Лев Толстой“. Спортният комплекс разполага с платен паркинг за 100 автомобила.

Велосипед[редактиране | редактиране на кода]

Велосипедната мрежа на град Пловдив осигурява лесен достъп до стадион Локомотив. В близост до съоръжението са разположени следните велоалеи:

  • посока Север – бул. „Санкт Петербург“
  • посока Запад – бул. „Менделеев“
  • посока Юг – бул. „Освобождение“
  • посока изток – ул. „Димитър Ризов“ (в процес на изграждане)

История[редактиране | редактиране на кода]

Тренировъчно игрище

Днешният стадион „Локомотив“ е зачимен през 1980 г., а първия мач е изигран през 1982 г. Десет години преди това са изградени намиращите се в непосредствена близост помощни тренировъчни терени, а в средата на 70-те години на ХХ век е построена зала за хандбал, намираща се също в спортния комплекс. На територията му има също тенис-кортове и лекоатлетическа писта.

През 1983 г. „Черноморец“ (Бургас) гостува на „Локомотив“ в мач за влизането на черно-белите в елитната група. На стадиона присъстват 33 000 души, а поне 6000 остават извън неговите рамки.

През 2004 г., когато Локомотив (Пловдив) става шампион на страната, северозападната трибуна на стадиона се срутва. Няколко месеца преди това същият сектор е обявен за опасен и допускането на зрители на него е ограничено. След разчистването на падналата трибуна капацитетът е намален до 15 000 души, като в това число влиза и новоизградената клетка за гостуващия отбор, която намира новото си място в южната част на стадиона, между секторите „В“ и „Б“.

През 2010 г. започва реконструкция на стадиона. Обновен е изцяло сектор В, който е наименуван „Трибуна Спортклуб“. Ширината на редовете в сектора е увеличена до 80 см, за да отговарят на изискванията на УЕФА за разстояние между тях и височина. Изградени са два нови входа и са поставени пластмасови седалки за зрителите. Напълно реконструирана е и централната трибуна. Освен това цялата административна сграда на стадиона зад централната трибуна претърпява основен ремонт. Стадион „Локомотив“ разполага с напълно ремонтирани съблекални, помещения за съдии, зала за пресконференции, фитнес и др.

През 2013 г. на стадион „Локомотив“ е изградено електрическо осветление. Символичната първа копка по изграждането му е направена на 19 декември 2012 г., а реалното строителство започва на 28 януари 2013 г. и продължава до началото на април. Официалното откриване на новата придобивка се състои на 10 април 2013 г. преди началото на срещата от 21-вия кръг на „А“ футболна група противопоставяща отборите на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Враца).[3][4]

През 2016 г. започва основен ремонт на официалния терен на стадион Локомотив. Изградени са нова дренажна и поливна система и ново зачимяване. Основен ремонт претърпява и основното тренировъчно игрище на представителния отбор, известно като „Кошарата“. Там е изградена модерна поливна система, а тревната настилка е подновена.

Проект „Трибуна Бесика“[редактиране | редактиране на кода]

Проектът за трибуна „Бесика“ предвижда изграждане на сектор за 4000 души и многофункционална спортна зала в северната част на стадион Локомотив. Новото съоръжение ще бъде построено на мястото на срутилата се през 2004 г. северозападна трибуна и разрушената през 2013 г. североизточна трибуна на съоръжението.

Трибуна „Бесика“ е „фенският“ сектор на стадион Локомотив, където се помещават най-върлите привърженици на отбора. Тя ще разполага с капацитет от 4000 седящи места, по-голямата част от които са покрити с козирка. Предвижда се трибуната да има четири входа, по два от източната и западната ѝ страна, до които ще се стига през две открити стълбищни клетки. В най-високата зона на сектора е проектирана панорамна ложа/прес зона. Тя ще има поглед както към стадиона така и към покритото игрище в многофункционалната зала. Осигурен е достъпът на хора с увреждания както до залата, така и до трибуната, където са предвидени два асансьора. Под самата трибуна са разположени тренировъчни спортни зали, медиен център, съблекални и офиси. В ниските обеми от източната и западната страна на новия сектор ще бъдат разположени клубният музей на Локомотив (Пловдив) и кафе с изглед към игралното поле на стадиона. Изграждането на трибуна „Бесика“ и многофункционалната зала ще бъде разделено на два етапа, поради трудности с осигуряването на финансирането на проекта.

На 29 март 2013 г. започва събарянето на североизточната трибуна на стадион Локомотив, където трябва да се изгради бъдещата трибуна „Бесика“. Инициативата е подета от Веселин Марешки, вече бивш президент на Локомотив Пловдив, който дава публично обещание, че се ангажира с построяването на „Бесика“. Дейностите по разрушаване започват с премахването на бетонните редове, изградени върху земен насип, и незавършеното информационно табло на спортното съоръжение. Целият процес отнема около три месеца и в средата на май старата трибуна е съборена изцяло. Скоро след това е готова и цялата документация за реализирането на проекта „Бесика“, в това число изготвен технически проект и дадено разрешително за започване на строеж. Строителството на новия фенски сектор на стадиона Локомотив обаче не започва, тъй като г-н Марешки се отказва от финансирането на проекта и футболния клуб като цяло.

Като временно решение е изградена трибуна от метална конструкция, където се помещават най-върлите привърженици на отбора. Във връзка с Европейските клубни турнири, през 2019 година на трибуната са поставени 660 седалки.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [1]„Хит“ ООД
  2. Официална страница на Локомотив Пловдив
  3. www.plovdiv24.bg Локомотив приема от пролетта домакинските си мачове на осветление
  4. www.lokomotivpd.com Първи мач на осветление
     Портал „Спорт“         Портал „Спорт          Портал „България“         Портал „България