Лонг (остров, Нунавут)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лонг.

Местоположението на остров Лонг в югоизточната част на Хъдсъновия залив

Остров Лонг (на английски: Long Island) е 80-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 168 км2, която му отрежда 120-то място сред островите на Канада. Макар островът да се намира на стотици километри южно от архипелага, административно принадлежи към канадската територия Нунавут и затова е вкючен в Канадския арктичен архипелаг. Ненаселен.

Островът се намира в югоизточната част на Хъдсъновия залив, край западния бряг на п-ов Лабрадор, от който на юг го отделя широкия 7,6 км проток Лонг АЙлънд Саунд, в който има множество малки островчета и скали. На 15 км на юг от острова се намира нос Луи XIV – най-западната точка на п-ов Лабрадор.

Бреговата му линия с дължина 159 км е много силно разчленена, в голямата си част блатиста и труднодостъпна. Остров Лонг има издължена форма от запад на изток с дължина 52 км, а максималната му ширина е едва 5 км.

Релефът е равнинен с максимална височина от 53 м в най-източната част. Островът е изпъстрен с множество малки езера, блата и мочурища.

Лонг е открит през месец септември 1610 г. от английският полярен мореплавател Хенри Хъдсън, който по време на това плаване намира смъртта си в този район.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Long Island (Nunavut)“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.