Лотус (Формула 1)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лотус)
Направо към: навигация, търсене
Лотус
Lotus 72 JPS.jpg
База Хетел
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Великобритания
Основател Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Колин Чапман
Известни пилоти Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Греъм Хил
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк
Бразилия Емерсон Фитипалди
Съединени американски щати Марио Андрети
Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Найджъл Менсъл
Бразилия Айртон Сена
Бразилия Нелсън Пикет
Финландия Мика Хакинен
Двигател Косуърт,
Хонда,
Рено
Участие във Формула 1
Дебют 1958 ГН Монако
Активни години 1958 – 1994
Състезания 489
Шампион 7 (1963, 1965, 1968, 1970, 1972, 1973, 1978)
Шампион при пилотите 6 (1963, 1965, 1968, 1970, 1972, 1978)
Победи 73
Първи позиции 102
НБО 65
Първа победа 1960 ГН Монако
Последна победа 1987 ГН Детройт
Последен старт 1994 ГН Австралия
„Лотус 49 – 1“ на Джим Кларк

Лотус е британска автомобилна компания, създадена през 1952 г. От 1958 до 1994 година компанията има и отбор във Формула 1. Най-големите успехи се свързват с името на Колин Чапман. Отборът от Формула 1 има 7 конструкторски титли. Най-добрите постижения са през 70-те години на ХХ век, когато печели 4 титли. За тима са карали легенди като Греъм Хил, Джим Кларк, Джон Съртис, Стърлинг Мос, Джак Брабам (основател на отбора Брабам), Фил Хил, Марио Андрети, Емерсон Фитипалди, Йохен Ринт, Найджъл Менсъл, Айртон Сена, Нелсон Пикет и Мика Хакинен.

Във Формула 1 тимът се смята за иноваторски и създател на много революционни идеи, променили завинаги света на формула 1. След смъртта на създателя Колин Чапман отборът постепенно запада и през 1994 г. записва последния си сезон поради финансова криза.

В последните няколко години се забелязва съживяване на компанията благодарение на спортните модели Елис и Егзиж. През 2005 г. Малайзииската компания Протон реорганизира фирмата. Според слухове се подготвя завръщането на компанията при царицата на моторните спортове – Формула 1 – нещо, което мнозина фенове очакват. През 2009 друга малазийска компания реогарнизира отбора на Лотус и най-вероятно ще се завърне в Формула 1 и това ще е през 2010 г. като 14-ти отбор одобрен от Международната автомобилна федерация (ФИА).

История във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Начало във Ф1 – 50-те и 60-те[редактиране | редактиране на кода]

През 1958 г. Лотус дебютира във Формула 1 с пилоти Греъм Хил и Клиф Алисън, а за да се издържа продава шасита и на други. Именно с частен Лотус Стърлинг Мос печели първата победа с подобна кола. Година след това „заводския“ Лотус печели също победа с Инес Айърланд.

През 1963 г. в тима идва Джим Кларк и започва най-славната част от историята на тима. За 10 години тимът печели 6 конструкторски титли. Още 1963 Кларк прави уникален рекорд по онова време, печелейки 7 състезания. Двамата с Колин се сближават доста, винаги преди състезание спят в 1 стая (тогава се е пестяло), разбирали са се с поглед. Често Кларк в интервюта споменава как по време на състезание се чуди колко ли му е разликата с някой пилот или дали колата е наред и още същото преминаване на старт-финалната права виждал Чапман с таблото с нужната информация, въпреки че дори не е изричал на глас мислите си. Затова когато през 1968 г. Кларк загива в състезание от Формула 2, Чапман прелита от Англия в Германия, крещейки непрекъснато: „Идиоти!!! Какво направихте с моя пилот!!!“. Мисълта на Чапман е дори по-бърза от колите му, а едно от нещата, които не понася са глупаците – тях той поставя на място, което не рядко води до скандали. Биографиците на Чапман разделят живота му на 2 етапа – преди и след смъртта на Джим Кларк.

След 1968 г. Лотус все още има златни мигове, но никога не постига серия от няколко години. Причината – Чапман не се интересува от бавния, но постепенен възход. Винаги търси и намира начин да надхитри и изиграе съперниците с някоя иновация. Затова пък например побеснява на Fan-car-а на Брабам от 1978 г. – кола с вентилатор отзад, която всмуква въздуха и създава граунд ефект. Според мнозина Чапман е не толкова противник на идеята, а по-скоро го е било яд, че не се е сетил пръв.

В средата на 60-те години производителите на коли виждат, че Ф1 е все по-скъпа и безсмислена забава и се оттеглят.

Емерсон Фитипалди лети в своя болид Лотус 72, Голяма награда на Германия – 1971 година.

Предстоят 20-на години на хегемония на малки частни английски тимове като Брабам, Тирел, Купър, Лотус, Макларън и Уилямс. За целта обаче трябват пари. Малко са милионерите като лорд Хескет, които да имат бездънен джоб, а и да има – и те привършват парите си. Необходима е революция и тя е дело на Колин Чапман. Допреди това колите са били в цветовете на държавата си. Така италианските коли (алфа ромео, ферари и др) са били червени, френските – сини, холандските – оранжеви, британските – зелени. Колин Чапман решава да промени това и изпраща стотици писма, получавайки само 1 положителен отговор – от цигарената компания Gold Leaf. Така спонсорите, в частност цигарените компании, навлизат в света на Формула 1, а от следващия сезон Лотусите стават червени.

70-те и 80-те години[редактиране | редактиране на кода]

През 1970 г. Йохен Ринт става първият посмъртен шампион – с Лотус.

Според мнозина Чапман се интересува все повече от комерсиалната част и става разсеян. Случва се на коктейл със спонсора Тисо той да отиде с часовник Ролекс и едва на входа да се сети да го махне. Тогава той открива последния пилот, към който се привързва – леко закъснелият с началото на кариерата си Найджъл Менсъл.

Найджъл Менсъл и Лотус 95Т в състезанието за Голямата награда на САЩ – запад, Далас, 1984 година

Малко преди смъртта си Чапман му удължава договора с 2 години. В края на 1981 г. се появява Лотус 88 – последният модел, дело на Чапман. Блестящия гений и тук си проличава – прави двойно шаси, въвежда активното окачване. Всъщност модел 88 е и първият с шаси от карбон. Колата е толкова сполучлива, че мачка на тестове конкуренцията с над 2 секунди. ФИА веднага се намесва и забранява колата (затова днес за първата кола с шаси от въглеродни нишки се счита МР4/1 на Макларън). Чапман побеснява, изпокарва се с всички и се зарича повече да не стъпи на пистата. Малко по-късно през една декемврийска вечер прелита над Ламанша със своя самолет в страхотна буря. През нощта умира от инфаркт, едва 54-годишен. Из падока плъзва слух, че Чапман просто се е скрил в Южна Америка, за да не гледа пропадането на Лотус и само чака благоприятен момент да се върне. Това не е от неуважение към него, просто никой не ще да повярва, че този гений е загинал.

От там нататък историята на Лотус е трагична и върви към бавна, но сигурна смърт. Питър Уор застава начело в отбора. Нито Найджъл Менсъл, нито талантливия Елио де Анджелис не могат да възродят тима. През 1985 година е взет младия Сена и още във второто състезание той постига победа – първа за Лотус от кончината на Чапман. Всъщност Сена печели и последната победа за тима през 1987 г. След това, разочарован, че от тима не му осигуряват кола, с която реално да има шанс за титлата, той напуска. На негово място за сезон '88 идва действащия шампион – Нелсън Пикет, и това е последната година, в която славния тим е с номера 1 и 2.

Джони Хърбърт със своя Лотус, в едно от последните състезания за екипа във Формула 1, Голяма награда на Великобритания, Силвърстоун, 1994 година.

Краят: 90-те години[редактиране | редактиране на кода]

Малко след това Питър Уор напуска (в края на 1990 г. продава тима), а с това и последните надежди за възраждане. Тимът става посредствен и се задоволява с не повече от 20-на точки на сезон. Компанията майка – Лотус Карс е в дълбока финансова криза и в резултат на това 1994 г. е последна за тима във Ф1. За да се спаси от фалит, отборът е продаден на Дейвид Хънт, брат на Джеймс Хънт, малко след това е слят с Пасифик. Така в началото на сезон 1995 тимът носи емблемата на Лотус и гръмктото име Пасифик Тийм Лотус. Отборът обаче се представя много слабо. За повечето Фенове това вече не е Лотус и затова тимът остава като Пасифик. Този тим изчезва през 1996 г. Въпреки че го няма 15 години във Ф1, Лотус продължава да е сред най-добрите четири отбора според статистиката и множество фенове мечтаят за завръщането му.

Завръщане във Формула 1 и спорове[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. във Формула 1 навлизат 3 нови отбора, един от които носи славното име „Лотус“, с разрешението на фамилията Чапман, но без правата върху името „Тийм Лотус“, поради което се кръщава „Лотус Рейсинг“. Този тим е собственост на малайзиския бизнесмен Тони Фернандес. През 2011 г. отборът купува лиценза от Дейвид Хънт и с това получава правото да се кръсти „Тийм Лотус“ – както се е казвал отбора по времето на Колин Чапман. В същото време част от акциите на отбора на „Рено Ф1“ са закупени от компанията – производител на коли „Лотус карс“, собственост на Протон груп. В резултат на това „Рено“ се прекръстват на „Лотус-Рено“ и така през 2011 г. във Формула 1 съществуват 2 тима с името „Лотус“. След шумен съдебен спор се стига до споразумение, съгласно което от сезон 2012 „Лотус-Рено“ ще е единственият тим с марка Лотус във Ф1, докато досегашният „Тийм Лотус“ се преименува на Катерам.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Световни шампиони при пилотите[редактиране | редактиране на кода]

Година Пилот Двигател Гуми
1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Дънлоп
1965 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Дънлоп
1968 Бразилия Греъм Хил Лотус-Форд Косуърт Файърстоун
1970 Австрия Йохен Риндт Лотус-Форд Косуърт Файърстоун
1972 Бразилия Емерсон Фитипалди Лотус-Форд Косуърт Файърстоун
1978 Съединени американски щати Марио Андрети Лотус-Форд Косуърт Гудиър

Световни шампиони при конструкторите[редактиране | редактиране на кода]

Година Конструктор Двигател Гуми
1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус Клаймакс Дънлоп
1965 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус Клаймакс Дънлоп
1968 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус Форд Косуърт Файърстоун
1970 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус Форд Косуърт Файърстоун
1972 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус Форд Косуърт Файърстоун
1973 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус Форд Косуърт Гудиър
1978 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус Форд Косуърт Гудиър

Пилоти участвали за Лотус[редактиране | редактиране на кода]

Брой
Пилоти
Участия Победи ПП НБО Точки Подиуми
135 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Лотус 494 79 107 71 1368 172
N Пилот Участия Победи ПП НБО Точки Подиуми
1 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк 72 25 33 28 274 32
2 Съединени американски щати Марио Андрети 79 11 17 8 147 16
3 Бразилия Емерсон Фитипалди 42 9 4 5 144 20
4 Швеция Рони Петерсон 59 9 13 7 144 18
5 Австрия Йохен Ринт 19 6 8 3 67 8
6 Бразилия Айртон Сена 48 6 16 6 150 22
7 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Стърлинг Мос 12 4 4 2 40 4
8 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Греъм Хил 59 4 5 2 89 10
9 Италия Елио де Анджелис 90 2 3 - 119 9
10 Швеция Гунар Нилсон 31 1 - 1 31 4
11 Швейцария Жо Сифер 35 1 1 3 28 3
12 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Инес Айрлънд 36 1 - 1 37 4

Двигатели доставяни за Лотус[редактиране | редактиране на кода]

N Двигател Участия Победи ПП НБО Точки Подиуми
1 Съединени американски щати Форд Косуърт 257 47 56 36 749 97
2 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Клаймакс 82 24 31 27 295 38
3 Франция Рено 62 5 19 4 187 24
4 Япония Хонда 32 2 1 3 87 11
5 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия БРМ 49 1 - - 29 2
6 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джъд 31 - - 1 18 -
7 Италия Ламборгини 16 - - - 3 -
8 Япония Муген-Хонда 16 - - - - -
9 Съединени американски щати Прат и Уитни 3 - - - - -
10 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Косуърт 3 - - - - -
11 Италия Мазерати 1 - - - - -
12 Съединени американски щати Форд 1 - - - - -
13 Германия Боргвард  – - - - - -

Гуми доставяни за Лотус[редактиране | редактиране на кода]

N Гуми Участия Победи ПП НБО Точки Подиуми
1 Съединени американски щати Гудиър 32
2 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Дънлоп 24
3 Съединени американски щати Файърстоун 23

Победи на Лотус във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

N Година Пилот Двигател Гуми Голяма награда Писта Статистика
1 1960 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Стърлинг Мос Лотус-Клаймакс Д Монако Монако Монте Карло Статистика
2 1960 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Стърлинг Мос Лотус-Клаймакс Д Съединени американски щати САЩ Уоткинс Глен Статистика
3 1961 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Стърлинг Мос Лотус-Клаймакс Д Монако Монако Монте Карло Статистика
4 1961 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Стърлинг Мос Лотус-Клаймакс Д Германия Германия Нюрбургринг Статистика
5 1961 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Инес Айрлънд Лотус-Клаймакс Д Съединени американски щати САЩ Уоткинс Глен Статистика
6 1962 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Белгия Белгия Спа-Франкоршамп Статистика
7 1962 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Великобритания Ейнтрий Статистика
8 1962 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Съединени американски щати САЩ Уоткинс Глен Статистика
9 1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Белгия Белгия Спа-Франкоршамп Статистика
10 1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Нидерландия Нидерландия Зандворт Статистика
11 1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Франция Франция Реймс Статистика
12 1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Великобритания Силвърстоун Статистика
13 1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Италия Италия Монца Статистика
14 1963 Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Грешка в Lua: not enough memory. Мексико Ерманос Родригес Статистика
15 1963 Грешка в Lua: not enough memory. Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Грешка в Lua: not enough memory. ЮАР Принц Джордж Статистика
16 1964 Грешка в Lua: not enough memory. Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Грешка в Lua: not enough memory. Нидерландия Зандворт Статистика
17 1964 Грешка в Lua: not enough memory. Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Грешка в Lua: not enough memory. Белгия Спа-Франкоршамп Статистика
18 1964 Грешка в Lua: not enough memory. Джим Кларк Лотус-Клаймакс Д Грешка в Lua: not enough memory. Великобритания Силвърстоун Статистика

Грешка в Lua: not enough memory.

Грешка в Lua: not enough memory.