Либор Байер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лубор Байер)
Либор Байер
чешки инженер
Роден
около 1850 г.
Починал
1912 г. (62 г.)

Националност Чехия
Работилстроителен инженер

Либор Байер (известен като Лубор Байер или Любор Байер) е строителен техник от Австро-Унгария (по народност чех), който е главен проектант на градоустройствения план на Стара Загора след Освобождението на града. По време на Освободителната война градът е напълно разрушен, което налага след Освобождението градът да бъде възстановен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

План за възстановяване на Стара Загора

Липсват данни за точна дата и място на раждане на Либор Байер[1].

Пристига в България след Освобождението и работи в периода 1878 – 1879 г. по изграждането на железопътния участък в района на град Пазарджик. През 1879 г. е поканен в Стара Загора като градски инженер. Жени се за българска вдовица и през април 1879 г. се премества в Стара Загора. Байер поема тежката задача да изготви план за регулация на изгорелия град и изготвя градоустройствен план, представляващ правоъгълна шахматна планировка, характерна за големите градове в Америка. Тази модерна за времето си постъпка определя прозвището на Стара Загора като „Град на правите улици“. Планът е одобрен от правителството на 27 август 1879 г. и на 5 октомври 1879 г. е положен от Александър Богориди крайъгълния камък на новия град.

Работи като инженер Стара Загора до 1884 г., след което се премества със семейството си в София. Едновременно с работата си предлага регулационни планове на Нова Загора (1880 и 1882 – 1883) и Казанлък (1881 – 1882). Разработва и план на град Кюстендил.

В чест на Байер на негово име са кръстени изложбената зала „Байер“ на Съюз на българските художници – Стара Загора, улица „Лубор Байер“ и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ в Стара Загора[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]