Лудвиг Хесхаймер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лудвиг Хесхаймер
Ludwig Hesshaimer
австрийски художник
Роден
Починал
Кариера в изкуството
Направление илюстрация, гравюра
Подпис Ludwig Hesshaimer Signature (vectorized).svg
Лудвиг Хесхаймер в Общомедия

Лудвиг Хесхаймер (на немски: Ludwig Hesshaimer) е австрийски художник, гравьор и илюстратор. По време на Първата световна война е художник, зачислен към Съюзническите войски на Солунския фронт и е известен със своите военни гравюри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 март 1872 година в трансилванския град Кронщат, Австро-Унгария. Служи като офицер в австро-унгарската армия и след девет години военна служба става учител по рисуване, като преподава в различни военни образователни институции на Хабсбургската монархия. При избухването на Първата световна война е в Сараево. Взима си отпуск от военна служба и учи във Виенската академия за изящни изкуства и в Института по графични изкуства при Лудвиг Михалек.

От февруари 1915 година Хесхаймер се числи към художниците при Императорската и кралска военна пресслужба, като работи в Галиция и Буковина. В 1916 година е на Балканския военен театър. След това е главен художник и офицер за свръзка в групата армии на ерцхерцог Ойген фон Тешен в Южен Тирол. Хесхаймер става заместник-председател на групата по изкуство във Военната пресслужба. Той е сред първите художници, които излагат гравюрите си от войната във Виена.[1]

След войната Хесхаймер пише серия книги върху изкуството, включително автобиографични за работата си като военен художник.

След Втората световна война живее в Бразилия. Умира в Рио де Жанейро на 10 януари 1956 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Heeresgeschichtliches Museum (Militärwissenschaftliches Institut): "Fliegen 90/71", Katalog zur Ausstellung, Band II: Fliegen im Ersten Weltkrieg, Gemälde und Zeichnungen. Wien 1971, S. 29 f.
     Портал „Австрия“         Портал „Австрия          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България