Лудвиг от Мусон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Лудвиг от Мусон (на френски: Louis de Scarpone ou de Mousson; на немски: Ludwig von Mousson, * ок. 1042, † 1073/1076) от Дом Скарпон е господар на Мусон в Скарпон (Scarponnois) и от 1042 г. castellanus на Монбеляр, Алткирх и Пфирт с титлата граф.

Той е син на Рихвин, граф на Скарпон, и съпругата му Хилдегард от Егисхайм, дъщеря на Хуго IV, граф в Нордгау в Елзас от род Етихониди и сестра на папа Лъв IX († 1054).

Лудвиг се жени през 1038 г. за София († 1093), наследничка на графство Бар от род Вигерихиди, дъщеря на Фридрих II († 1027), херцог на Горна Лотарингия и Матилда Швабска († 1032). София е сестра на Беатрис Лотарингска, които след смъртта на баща им са осиновени от леля им императрица Гизела Швабска († 1043), съпруга на император Конрад II, която я осиновява през 1026 г. Този политически брак прави Лудвиг и наследниците му на важен род в Лотарингия.

Лудвиг получава чрез брака си графство Бар и господството Мусон. През 1042 г. императорът му дава Мйомпелгард, Алткирх и Пфирт. През 1044 г. той се бие с успех против Райналд I, граф от Бургундия, който въстанал против императора.

През 1070 г. след смъртта на херцог Герхард от Лотарингия от Дом Шатеноа той иска титлатата херцог, понеже е женен за херцогската дъщеря София, но крал Хайнрих IV, я дава на Дитрих II, синът на Герхард.

Това води до вековна конкуренция между Лотарингия и Бар, прекратена през 1420 г. чрез женитбата на херцог Ренé I д’Анжу от Бар и Изабела I Лотарингска и двете херцогства се обединяват.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Detlev Schwennicke: Europäische Stammtafeln. Band I.2, 1999, Tafel 226

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]