Луиджи Мираля

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луиджи Мираля
класически филолог
Luigi Miraglia.jpg
Роден
Научна дейност
Област Филология
Луиджи Мираля в Общомедия

Луиджи Мираля (на италиански: Luigi Miraglia, на латински: Aloisius Miraglia) е виден италиански класически филолог, учен, преподавател и автор на учебници. Основател и президент на Академия Вивариум Новум, намираща се в Рим, Италия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Неапол, където завършва класически лицей и класическа филология в университета "Federico II". Впоследствие става доктор по класическа филология в университета в Салерно.

От 1996 е директор на Академия "Вивариум Новум", която се намира първоначално в град Монтела в Кампания, а от учебната 2009-2010 г. - в Рим. Преподава в няколко класически лицея в Кампания, а от 2009 г. е професор в Папския Салезиански университет в Рим.

Организатор е на редица международни конгреси на тема латински език, класическа филология, studia humanitatis и по въпроса за методите на изучаване на древните езици. Сред най-забележителните са "Docere" през 1998 г. в Неапол, "Humanitas" през 2007 г. отново в Неапол, "Litterarum vis" през 2008 г. в Унгария, "Monumenta viaeque" през 2010 г. в Рим.

Горещ застъпник и разпространител на т.нар. естествен метод в изучаването на класическите езици, в който изучаващите не само четат и пасивно възприемат съответния език, но и говорят и пишат на него, като по този начин го овладяват активно. В академията, която ръководи, обучението се провежда изцяло на латински език. Мираля често произнася речи на латински в рамките на международни конгреси[1].

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

Автор на редица учебници и учебни помагала за изучаването на латински и старогръцки език. Сред тях са:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Връзки[редактиране | редактиране на кода]