Луиджи Мираля

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Луиджи Мираля
класически филолог
Luigi Miraglia.jpg
Роден
28 октомври 1965 г. (52 г.)
Научна дейност
Област Филология
Луиджи Мираля в Общомедия

Луиджи Мираля (на италиански: Luigi Miraglia, на латински: Aloisius Miraglia) е виден италиански класически филолог, учен, преподавател и автор на учебници. Основател и президент на Академия Вивариум Новум, намираща се в Рим, Италия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Неапол, където завършва класически лицей и класическа филология в университета "Federico II". Впоследствие става доктор по класическа филология в университета в Салерно.

От 1996 е директор на Академия "Вивариум Новум", която се намира първоначално в град Монтела в Кампания, а от учебната 2009-2010 г. - в Рим. Преподава в няколко класически лицея в Кампания, а от 2009 г. е професор в Папския Салезиански университет в Рим.

Организатор е на редица международни конгреси на тема латински език, класическа филология, studia humanitatis и по въпроса за методите на изучаване на древните езици. Сред най-забележителните са "Docere" през 1998 г. в Неапол, "Humanitas" през 2007 г. отново в Неапол, "Litterarum vis" през 2008 г. в Унгария, "Monumenta viaeque" през 2010 г. в Рим.

Горещ застъпник и разпространител на т.нар. естествен метод в изучаването на класическите езици, в който изучаващите не само четат и пасивно възприемат съответния език, но и говорят и пишат на него, като по този начин го овладяват активно. В академията, която ръководи, обучението се провежда изцяло на латински език. Мираля често произнася речи на латински в рамките на международни конгреси[1].

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

Автор на редица учебници и учебни помагала за изучаването на латински и старогръцки език. Сред тях са:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Връзки[редактиране | редактиране на кода]