Луис де Москосо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луис де Москосо
испански конкистадор
Роден: 1505 г.
Починал: 1551 г. (46 г.)

Луис де Москосо Алварадо (на испански: Luis de Moscoso Alvarado) (1505, Бадахос, Испания – 1551, Перу) испански конкистадор.

Москосо по майчина линия е племенник на известния испански конкистадор Педро де Алварадо. Още съвсем млад, заедно с другите си двама братя участва в завоевателните походи на чичо си в Мексико, Гватемала и Салвадор. През 1530 г. е изпратен от чичо си в самостоятелен поход в Източен Салвадор и на 8 май основава град Сан Мигел. През 1534 г. отново придружава чичо си, този път в похода му в Еквадор. През 1535 – 1536 участва в отрядът на Ернандо де Сото, по време на завладяването на Перу от Диего де Алмагро и Франсиско Писаро. През 1536 г. за кратко се прибира в Испания, но през 1538 г. отново се завръща в Америка.

От 1539 до 1542 участва в похода на Ернандо де Сото в днешните южни щати на САЩ. През юни 1542 г., след смъртта на Сото на 21 май 1542 на брега на Мисисипи става ръководител на похода. Москосо повежда останалите живи испанци на запад и северозапад, пресича откритите от него реки Сабин, Тринити, Бразос и др. (всичките вливащи се в Мексиканския залив) и достига до горното течение на Бразос на 98º з.д., където уморените от тежките походи войници спират на лагер. Хранителните запаси са вече на изчерпване и се налага испанците да си ги набавят в кървави схватки с индианците. Десетки войници са убити, умират от раните си или от изтощение. Никъде не могат да намерят подходящо място за зимуване, налага се нееднократно да лагеруват от място на място и решават да поемат обратния път. Боси, омотани с животински кожи, конкистадорите с огромни усилия се добират в края на декември 1542 г. до Мисисипи, около устието на река Арканзас. Превземат едно индианско село, изкопават около него дълбок ров и прекарват там до пролетта.

През март 1543 г., след като си отпочиват, испанците построяват седем големи лодки. През юни натоварват нужните им хранителни припаси и през юзи започват плаване надолу по Мисисипи. След дванайсет дни достигат до морето, като изминават по реката около 1200 км. От устието на Мисисипи продължават покрай откритите от тях северни и западни брегове на Мексиканския залив, като попълват запасите от храни с улов на риба и от време на време спират на брега за прясна вода. След 53-дневно плаване на 10 септември 1543 г. останалите живи 322 човека, след четиригодишни скитания, достигат до устието на река Пануко.

От там Москосо отива в Мексико Сити, от където написва две писма до краля на Испания, в които описва четиригодишния си поход. След това постъпва на служба при вицекраля на Мексико, Антонио де Мендоса и го предружава по-късно до Перу, където умира през 1551 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]