Лука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Лука.

Лука
Lucca
Знаме
      
Герб
Страна Италия
РегионТоскана
Площ185,33 km²
Надм. височина19 m
Население83 537[1] души (2007)
КметМауро Фавила
Пощенски код55100
Телефонен код0583
Официален сайтwww.comune.lucca.it
Лука в Общомедия

Лука (на италиански: Lucca) е град и община в Италия, в региона Тоскана, между Пиза и Флоренция. Градът е административен център на едноименната провинция.

География[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение на общината Лука в едноименната провинция

Градът се намира в западна Тоскана, в равнина на Лука, на десния бряг на реката Серкио. Неговото население е 83 537 жители през 30 април 2008 г., а площта на общинската територия е 185,53 км2.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според няколко историка Лука е основана от лигурите (според други историци е с етруски произход), обаче първите сведения за града датират от 180 пр.н.е. от римляните. През 5 век Лука става столица на лангобардското херцогство на Туския и после се развива като свободна комуна и независима република.

Въпреки многобройните превратности, като борбите между гвелфите и гибелините, когато градът пада под владението на семейството Дела Скала от Верона, или като войните с Пиза или Флоренция, Лука остава известен в цяла Европа заради своите банкери и своята текстилна търговия. С изключение на кратки периоди на чуджо владение, Лука остава независима до 1799 г.

През 23 юни 1805 г., по молба на сената на Лука, е основано Княжество Лука и Пиомбино, под управлението на сестрата на Наполеон, Елиза Бонапарт и на съпруга ѝ Феличе Бачиоки. Виенският конгрес решава да създаде херцогството Лука. На 10 май 1815 г. Мария Луиза Бурбонска, инфанта на Испания (1782 – 1824) става херцогиня на Лука. След смъртта ѝ херцог на Лука става брат ѝ Карл ІІ Пармски. През 1847 г. херцогството участва в Тосканското велико херцогство. През 1860 г. се присъединява към Сардинското кралство, а от 1861 г. е в обединеното Италианско кралство.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата „Сан Мартино“

Лука е един от най-важните художествени градове в Италия, известен в цял свят преди всичко заради своите добре запазени градски стени (15-17 век), които обграждат историческия градски център с периметър 4.450 м; три града в Италия, освен Лука, запазват стените си: Ферара, Гросето и Бергамо. Стените на Лука били превърнати в кръгова улица за разходка през 19 век, защото никога не са били използвани за градската защита, и са били отлично запазени.

Една от архитектурните забележителности на града е катедралата „Сан Мартино

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града носи името АС Лукезе-Либертас.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

родени

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]